Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Loše vesti za ljubitelje sireva!

Loše vesti za ljubitelje sireva!

Ementaler

Pre nego počnete da mezite omiljeni sir Ementaler, korisnoje da se upoznate sa potencijalnim rizicima koje u sebi nosi ovaj mlečni proizvod. Novo (osporavano) istraživanje tvrdi da konzumacija sira, proizvedenog od sirovog mleka, može da doprinese smrtonosnoj otpornosti na antibiotike.

Prema novim izveštajima Svetske zdravstvene organizacije, otpornost na lekove se smatra toliko velikom pretnjom čovečanstvu, koliko i terorizam i globalno zagrevanje. Otpornost na lekove pretvara na prvi pogled bezazlene infekcije u smrtonosne bolesti.

U istraživanju, koje je delo švajcarskih naučnika, je otkriven novi gen kod mlečnih krava, koji je otporan na antibiotike, i može da dodatno pogorša problem.

Poznate kao Macrococcus caseolyticus, naizgled bezopasne bakterije se prirodno nalaze po koži mlečnih krava i mogu da se šire tokom muže.

Krave

I ipak, jedan od gena ovog soja, poznat po nazivu mecD, može ugroziti korisne bakterije, koje se koriste u 90% terapija antibioticima, tvrde naučnici iz Univerziteta u Bernu.

Otporni gen može da pretvori Staphylococcus aureus - bakteriju, otkrivenu na ljudskoj koži, u smrtnonosnu formu, tvrde naučnici. Ova opasna bakterija se ubija uobičajenim antibioticima. Prema poslednjim podacima, njome se svake godine zarazi oko 2800 ljudi u Evropi. Dok je pre 10 godina samo 2% slučajeva bilo sa smrtnim ishodom, sada je ovaj procenat skočio na 30%.

Sir

Opasna bakterija od mlečnih krava se obično uništava pasterizacijom, što znači da korisnici mleka nisu izloženi riziku. Međutim, ona opstaje u sirovim mlečnim proizvodima. Najveću verovatnoću da budu zaraženi ovim bakterijama imaju sir i kačkavalj, kažu stručnjaci. To ove proizvode čini potencijalno opasnim ne samo za ljude koji ih konzumiraju, već i za njihovo pokolenje, jer se gen prenosi od roditelja na decu, kažu švajcarski naučnici.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest