Katehini

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190186
Zeleni čaj

Katehini predstavljaju prirodne polifenole, koji su, kada je u pitanju borba i neutralizacija slobodnih radikala, 100 puta jači od vitamina C. Katehini pripadaju grupi flavonoida i nesumnjivo spadaju u najmoćnije antioskidanse, koji su veoma korisni za zdravlje, a konzumacija namirnica i napitaka koji sadrže katehine čine prava čuda za naše zdravlje.

Koristi od katehina

Osnovno svojstvo katehina je da jačaju zidove kapilara i da istovremeno olakšavaju usvajanje vitamina C. Oni se u telu vezuju za slobodne radikale - toksična jedinjenja, teški metali, toksini.

Prema najnovijim istraživanjima, katehini efikasno suzbijaju razvoj pojedinih vrsta raka, kao što je rak dojke, ali i širenje tumora i njihovo ponovno pojavljivanje.

Vino

Katehini štite i od raka kože, raka pankreasa, jetre i rektuma. Oni sprečavaju oštećenje DNK i usporavaju proces ateroskleroze.

Katehini sprečavaju rast bakterija stafilokoka, koje su otporne na antibiotike i koje mogu izazvati infekcije opasne po život.

Katehini su jaki antibakterijski i antivirusni agensi koji su veoma efikasni kod raznih bolesti.

Katehini su se pokazali kao veoma korisni kod osoba koje konzumiraju namirnice bogate holesterolom, jer oni normalizuju nivo holesterol u krvi. Takođe, štite od karijesa i problema sa desnima.

Najbolji izvor katehina je zeleni čaj. On sadrži velike količine korisnih materija, od kojih su najpoznatije epikatehin, epikatehin galat, epigalokatehin i epigalokatehin galat.

Epigalokatehin galat se nalazi u najvećim količinama. Važno je napomenuti da je zeleni čaj 25 - 100 puta jači antioksidans od vitamina C i E.

Jabuka

On je veoma važan za zdravlje čoveka, upravo zbog velikog sadržaja katehina. Zeleni čaj hladi telo za vreme letnjih vrućina i prilagođava telenu temperaturu spoljnoj temperaturi.

Nakon ispijanja čaja, potrebno je 9 minutada se otvore pore kože, a telesna temperatura se snižava za 1 - 2 stepena i osoba koja pije zeleni čaj se već oseća prijatnije na vrućini.

Zeleni čaj smanjuje rizik od infarkta, a u kombinaciji sa kriškom limuna se procenat usvajanja katehina u želudačno-crevnom traktu povećava do 4 puta.

Zeleni čaj ubrzava metabolizam i sagorevanje masti, povećava osetljivost na insulin i toleranciju na glukozu.

Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija zelenog čaja sa visokim sadržajem katehina u roku od tri meseca može smanjiti telesnu težinu, obim struka i masti na unutrašnjim organima, za koje je već poznato da su veoma štetne.

Epikatehin koji se nalazi u jabukama pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem; produža životni vek i podmlđuje telo; čisti organizam od štetnih materija; poboljšava varenje, kao i cirkulaciju.

Izvori katehina

Kako je već jasno, najveća koncentracija katehina se nalazi u zelenom čaju. Ta količina katehina u zelenom čaju je četiri puta veća nego u crnom čaju.

Crna čokolada je jedan od najukusnijih izvora vrednih katehina. Koncentracija katehina u njoj je četiri puta veća od koncentracije u crnom čaju.

Štetnost katehina

Trudnice, dojilje i osobe koje imaju aritmiju ne bi trebalo da konzumiraju više od dve šolje zelenog čaja na dan. Prekomerna konzumacija katehina može imati toskičan efekat, pa nije preporučljivo da se preteruje sa dozama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas