Vitamin B15

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190197
Vitamin B15

Vitamin B15, poznat još i kao pangaminska kiselina je klasifikovan kao vitamin B gupe, jer se sintetiše nakon konzumacije namirnica koje su bogate vitaminima ove grupe. U suštini, vitamin B15 nije pravi vitamin, već se smatra za materiju koja je slična vitaminima, jer se ne može naći u organskom obliku. Nauka nije dala odgovore na mnoga pitanja u vezi sa pangaminskom kiselinom. Čak ne postoje ni određeni dokazi i oboljenja koja s emogu javiti usled deficita ovog vitamina u organizmu.

Prema nekim legendama, ruski šampioni unose vitamin B15 uz pomoć kojeg održavaju odličnu kondiciju. Prema drugim izvorima, vlasnici konja svojim konjima koji učestvuju u trkama u SAD daju vitamin B15, kako bi bili brži i kako bi se sporije umorili.

Vitamin B15 se rastvara u vodi. Otkriven je u Rusiji, gde su veoma iznenađeni rezultatima nakon njegovog unosa, međutim Uprava za namirnice i lekova u SAD je zabranila da se on pusti na tržište.

Biološko dejstvo vitamina B15 je raznoliko. Pre svega, on povećava aktivnost enzima u disanju tkiva. Osim toga, on katalizira pojedine reakcije prenosa metilnih grupa, gde spadaju kreatin i holin.

Bildovano telo

Funkcije vitamina B15

Vitamin B15 normalizuje razmenu lipida u organizmu, ima veoma dobro lipotropno dejstvo i pojačava procese aerobne sinteze. Povećava sposobnost organizma da iskoristi kiseonik, tako što pojačava otpornost krvnih sudova kada je u pitanju nedostatak kiseonika, stanje poznato i kao hipoksija.

Koristi od vitamina B15

Vitamin B15 sprečava skupljanje mlečne kiseline u mišićnom tkivu, pa na taj način smanjuje umor i povećava izdržljivost kod sportista. Koristi se u lečenju zavisnosti od alkohola/alkoholizma.

Pangaminska kiselina se može korisiti za detoksikaciju, kao i za lečenje astme, bolova u zglobovima, nervnih i kožnih oboljenja. Međutim, ove tvrdnje se još uvek razrađuju.

Gojaznost

Vitamin B15 je neophodan telu kako bi sintetisalo vitamine, hormone i druge važne materije. Štiti od povećanja jetre, podstiče aktivnost nadbubrežnih žlezda i hipofize. Povećava sposobnost organizma da eliminiše toksine.

Vitamin B15 se veoma uspešno koristi u profilaktici ozbiljnih bolesti kao što su autizam, artritis, alergije, problemi sa disanjem, hipoglikemija i dijabetes, kardiovaskularna oboljenja. Ovaj vitamin produžava život ćelija, što ujedno spada u jendu od njegovih najcenjenijih osobina.

Kako smo spomenuli. vitamin B15 se koristi u lečenju alkoholizma. Ta njegova aktivnost se može objasniti sposobnošću ovog vitamina da neutrališe potrebu organizma, a u isto vreme pomaže detoksikaciju i štiti jetru od pojave ciroze. To znači da je vitamin B15 pre svega neophodan ljudima koji žive u velikim gradovima i koji su izloženi svakodnevnom zagađenju u raznim oblicima.

Vitamin B15 smanjuje nivo lošeg holesterola, što ga čini neophodnih osobama koje su sklone gojaznosti ili skupljanju holesterola.

Smeđi pirinač

Izvori vitamina B15

Vitamin B15 se nalazi u tkivima životinja - bubrezima, ribi, mesu, džigerici. Što se tiče biljaka, najveće količine ovog vitamina se mogu naći u smeđem pirinču, mekinjama od pirinča, kvasnim gljivicama, susamu, semenkama suncokreta i semenkama bundeve. On se takođe može naći u pivskom kvascu. Smatra se da najbolje rezultate u profilaktici daje ako se kombinuje sa vitaminom E i vitaminom A.

Dnevna doza vitamina B15

Sportisti konzumiraju vitamin B15 u obliku suplementa, tako da se dnevni unos ne sme prekoračiti, a on iznosi 100 mg. Ovaj vitamin se unosi dvaput dnevno - ujutru i uveče po 50 mg. Ne postoje podaci o toksičnosti, ali u početku se mogu pojaviti mučnine.

Nedostatak vitamina B15

Kako smo već pomenuli, još uvek nije dokazano koja se to oboljenja javljaju usled nedostatka vitamina B15. Ipak, postoje podaci da se mogu pojaviti srčana oboljenja, neurološki problemi, oštećenje žlezdi i smanjena oksidacija živog tkiva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji

Povezani recepti