bonapeti.rs»Članci»Kulinarske Vesti»Šta sve sadrži piletina?

Šta sve sadrži piletina?

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1475
Sadržaj piletine

Tokom kupovine u nekom od marketa - stižeo do mesa, tačnije do piletine. Šta sve ima u ponudi - veliki pilići sa dobro oformljenim batacima, sjajnom kožicom. Čovek Da se čovek samo misli šta da kupi - koje od tih ogromnih pileta da izabere. Da li neko srednje veličine ili ono na drugom kraju police, koje je toliko veliko, da zaklanja svo ostalo meso na stalaži?

Uvek birajte pile koje je odgajano na selu i za koje znate kako se hranilo i kako se gajilo ili za koje ste makar sigurni da nema nikakvih dodataka. U piliće se stavljaju rastvori, za koje se tvrdi da su veoma bliski životinjskim.

Specijalisti tvrde da taj rastvor može škoditi samo našem džepu. Kupujemo pile, koje je na prvi pogled veliko, a u njemu ima oko 40% tih rastvora.

Neki proizvođači dodaju pilićima slani rastvor, koji sam po sebi nije štetan, ali je obavezno da na deklaraciji piše.

Laboratorijska analiza

Drugi način da kupujemo manje za više je sadržaj vode u pilićima. Postoji dozvoljena granica koja je oko 3%, ali postoje i proizvođači koji stavljaju mnogo više vode, što znači da i same cene pilića nisu tačne.

Ubrizgavanje rastvora u piliće ne samo što doprinosi tome da cena bude veća, već - ovi rastvori produžavau rok trajanja mesa i daju mu mekoću. Kako bi se povećala gramaža i rok trajanja pileta, u njega se ubrizgavaju i salamure od fosfata, citrata, ksantana, guma - guara i drugih - dozvoljena doza ovih materija se često prelazi, a poznato je da su ove materije štetne za naše bubrege i jetru.

Drugo, čime se špricaju pilići, jeste i hormon rasta. Istraživanja na tržištu svih firmi su pokazala da ne postoji nijedno pile koje u sebi nema hormona, slanog rastvora ili vode.

Antibiotici kojima se špricaju pilići, takođe se ne smeju zanemariti, kao i sve čime se pilići hrane. Na poslednjem, ali ne i manjem važnom mestu - treba se obratiti pažnja i na nedostatak kretanja - obično se većina pilića gaji na manjim površinama i kavezima.

Reč je, u stvari, o nedostatku kretanja, jednoličnoj ishrani, raznim materijama koje se ubrizgavaju u organizam - a samim tim i u organizam čoveka. Sve ove materije, kojih ima u piletini, uspevaju da malo pile nateraju da poraste u veliko i debelo za manje od 40 dana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest