Bonapeti.rs»Članci»Vitamini»Beta-kriptoksantin

Beta-kriptoksantin

AdminAdmin
Glavni urednik
24335
Pomorandže

Beta-kriptoksantin je provitamin A jedinjenje, jedan od oko 50 karotenoida koji se mogu u telu pretvoriti u retinol, aktivni oblik vitamina A. Beta-kriptoksantin ima približno upola manje vitamina A od beta karotena.

Uloge beta-kriptoksantina

Namirnice koje sadrže beta-kriptoksantin pomažu u sprečavanju pojave deficita vitamina A, pa takve namrnice služe kao prevencija. Pored alfa-karotena i beta karotena, beta - kriptoksantin je jedan od najčešće konzumiranih karotenoida u ranim dijetama.

Antioksidans i stimulator rada imuniteta - beta-kriptokantin pomaže u borbi sa rakom i spada u jedinjenja koja se koriste protiv starenja. On je moćan antioksidans, štiti ćelije tela od uticaja slobodnih radikala. Osim što ima sposobnost da uništava slobodne radikale, on takođe stimuliše pojavu RV gena - anti - onkogena, koji sprečava ćelije da postanu kancerogene. Povećan unos karotenoida smanjuje rizik od raka jednjaka i pluća.

Poboljšan rad pluća - istraživanja su pokazala da beta-kriptoksantin može poboljšati zdravlje disajnih puteva. Serumske koncentracije ovog karotenoida se dovode u vezu sa poboljšanom aktivnošću pluća.

Nije poznato da smanjen unos namirnica kojse sadrže karotenoide kao što je beta - kriptoksantin utiče na pojavu bolesti i zdravstvenih problema, makar što se tiče kratkog vremenskog perioda. Ipak, ako je unos beta-kriptoksantina i drugih karotenoida veoma nizak, mmogu se pojaviti simptomi koji su pvezani sa deficitom vitamina A. Kada je dugoročan plan u pitanju, taj nedovoljan unos se povezuje sa hroničnim oboljenjima, a tu spadaju i srčana oboljenja i razne vrste raka. Sa druge strane, visok unos namirnica i dodataka koji sadrže karotenoide se ne povezuje sa toksičnim efektima.

Karotenoidi, kao što je beta-kriptoksantin, su materije koje se rastvaraju u mastima i kao takvima je potrebno prisustvo dijetetskih masti za pravilno usvajanje u sistemu za varenje. Prisustvo beta - kriptoksantina u telu može da bude poremećeno ishranom koja je siromašna mastima i ako je prisutno neko obljenje koje utiče na smanjenje sposobnosti za usvajanje hranljivih masti, a tu spadaju poremećaju kao što je insufijencija pankreasa, Kronova bolest, cistična fibroza, hiruško uklanjanje dela želuca, oboljenje žuči i jetre.

Utvrđeno je da pušači i osobe koje često konzumiraju alkohol u manjoj meri konzumiraju namirnice koje sadrže karotenoide. Takođe je dokazano da dim cigarete uništava karotenoide. To vodi do zaključka da ovakve osobe treba da nabavljaju potrebne doze beta-kriptoksantina i karotenoida putem raznih namirnica i dodataka ishrani.

Lekovi za snižavanje holesterola koji izoluju žučnu kiselinu vode do niskog nivoa karotenoida u krvi. Takođe, pojedine namirnice kao margarin, obogaćen biljnim sterolima i zamenama za masti koje se dodaju u pojedine slatkiše mogu da utiču na smanjenje apsorpcije karotenoida.

Karotenoidi su veoma važni za zdravlje čoveka i pomažu u prevenciji sledećih oboljenja: AIDS, angina, astma, katarakta, rak grlića materice, cervikalna displazija, oboljenja srca, rak ždrela, rak pluća, muški i ženski sterilitet, osteoartroza, pneumonija, rak prostate, artritis, rak kože, vaginalna kandidijaza, itd.

Izvori beta-kriptoksantina

Beta-kriptoksantin se nalazi u namirnicama kao što su crvene paprike, papaja, kantarion, pomorandža, kukuruz, lubenica, avokado i grejpfrut. Potrebno je da čovek konzumira pet ili više porcija voća i povrća dnevno, kako bi obezbedio potrebne količine karotenoida.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas