Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Namirnice bogate beta-karotenom

Namirnice bogate beta-karotenom

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3986
papaja je bogata beta karotenom

Beta-karoten je boja, koja pomaže u proizvodnji vitamina A. Važan je antioksidans za organizam. Takođe služi za održavanje kože, imunog sistema i očiju.

Njegove koristi uključuju smanjenje oksidacije molekula, neutralizaciju oštećenja lipida u ćelijskim membranama, proteina i DNK od slobodnih radikala. Ima zaštitnu funkciju protiv kardiovaskularnih bolesti i raka.

U prirodi se nalazi u nekom povrću i voću. Odlikuje se žuto-narandžastom bojom. Sama boja biljke može nam otkriti prisustvo beta-karotena u njoj.

U sledećim redovima pogledajte neke od namirnica bogatih beta karotenom:

Šargarepa

Šargarepa spada među povrće sa najvećim sadržajem provitamina A, koji se takođe naziva beta-karoten. Provitamin A spada među najmoćnije antioksidanse koji štite telo od oksidativnog stresa. Šargarepa sadrži značajnu količinu vlakana, vitamina K, kalijuma, joda, fosfora, gvožđa, natrijuma i drugih mikroelemenata.

Bundeva i semenke bundeve

beta karoten u bundevi

Ceo mesnati deo bundeve sadrži korisna vlakna i makro- i mikro elemente. Semenke bundeve su veoma hranljive, imaju raznovrstan kompleks korisnih materija. Među njima su vitamini A, C, K, E, grupa B (B1, B2, B5, B6, B9). Takođe sadrže gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, magnezijum, cink, selen, bakar i mangan.

Zelena salata

Salata sadrži mnogo vitamina i minerala. Veliki deo njihovog hemijskog sastava je voda. Ima malo kalorija, ali sa mnogo korisnih elemenata. Minerale predstavljaju gvožđe, kalcijum, fosfor, magnezijum i drugi. Takođe je bogata vlaknima i celulozom.

Papaja

Ovo izuzetno ukusno tropsko voće je veoma bogato papainom. Sa visokim sadržajem beta-karotena i vitamina C, voće smanjuje oksidativna oštećenja i smanjuje oksidativni stres.

Grejpfrut

Grejpfrut je bogat raznim hranljivim materijama, antioksidansima i vlaknima, što ga svrstava među najzdravije voće u grupi citrusa. Bogat je vitaminima B, C, A, gvožđem, mineralima magnezijumom, kalijumom, fosforom i naravno beta-karotenom.

Spanać

Poznat po sadržaju gvožđa, ovo zeleno lisnato povrće takođe sadrži mnogo beta-karotena. Takođe ima koristi i što sadrži vlakna nerastvorljiva u vodi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest