Ulje od Repice

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
31588
Ulje repice

Ulje od repice je biljno ulje, koje je od nedavno sve popularnije i sve više se koristi u balkanskim kuhinjama. Ono se dobija od biljke repice, koja je jedna od glavnih uljanih kultura u svetu. Dobija se presovanjem sitnih semena biljke Brassica campestris esculenta. Još pre nekoliko godina se pojavljuje sve više njiva sa ovom kulturom.

Repica je veoma uočljiva zbog svojih neverovatno lepih cvetova, koji se mogu videti tokom prolećnih meseci, baš kada i sama biljka cveta. Repica uspeva u mestima sa umerenom klimom i nije mnogo zahtevna za gajenje, pa je to i jedan d glavnih razloga zašto se ova biljka gaji u mnogim zemljama. Najveći proizvošači ove biljke su Kina, Nemačka, Kanada i Francuska.

Istorija ulja od repice

Samu biljka, od koje se dobija ulje repice, čovek je koristio još 4000 godina pre Hrista. Ona je poreklom sa Mediterana, ali se rasprostranjuje sve do Azije. U 13. veku se repica u Zapadnoj Evropi gaji kao glavna uljana kultura. U 19 i 20. veku se ulje od repice koristi za podmazivanje parnih mašina. U isto vreme ulje nije toliko popularno u kulinarstvu zbog svog gorkog ukusa.

Prvobitno je ulje od repice imalo 50% toksične eruka kiseline, pa je to bio razlog zašto ga je Asocijacija za namirnice i lekove zabranila u SAD. Posle toga su kanadski specijalisti proizveli novu sortu repice, od koje se dobija ulje i gde je eruka kiselina prisutna najviše do 2%. Ona se, takođe, koristi za pravljenje margarina.

Repica

Sastav ulja od repice

Ulje repice sadrži linolinsku i oleinsku kiselinu, a takođe sadrži i eruka kislinu. Ovo ulje je dobar izvor vitamina A, vitamina E, vitamina D i vitamina K.

Odabir i čuvanje ulja od repice

Pre kupovine ulja od repice, obavezno proverite rok trajanja ulja. Ulje od repice treba da bude žućkasto i transtarentno i bez nekog posebog mirisa. Ono treba da ostane takvo i kada se čuva na pravilan način, pa je zato potrebno da se čuva na tamnom i hladnom mestu, a sama flaša u kojoj je ulje treba da uvek bude dobro zatvorena.

Ulje od repice u kulinarstvu

Repičino ulje se koristi kao zamena za maslinovo ulje ili suncokretovo ulje, a dozvoljena je jedna kašika ulja dnevno, nikako više. Takođe, nije preporučljivo da se ovo ulje zagreva do visokih temperatura (preko 180 stepeni) i iz tog razloga se najviše koristi kao začin za hladne namirnice.

Ako ulje od repice mnogo zagrejete, ono će odmah širiti aromu, koja podseća na aromu ribe. Ovo ulje se uspešno koristi kao dodatak salatama, za dresinge, soseve, marinade i razna jela. Najbolja je dopuna jelima sa svežim krastavcima, paradajzom, paprikama i pečurkama.

Podelićemo sa vaa jednu veoma laku ideju, koja će vas brzo zasititi.

Salata sa uljem repice

Potrebni sastojci: 300 g boranije, 3 komada pečenih paprika, 1 kašika ceđenog kiselog mleka, 3 šargarepe (iz turšije), 3 kašike kukuruza iz konzerve, 2 čena belog luka, 1 glavica luka (manja), sok od limuna, ulje od repice, so.

Način pripreme: Boramiju operite i očistite. Stavite je u posoljenu vodu da se kuva dok ne omekša. Za to vreme isecite pečene paprike na male tračice, a šargarepe na kolutiće. Pomešajte ih sve u činiji i dodajte kiselo mleko i kukuruz. Kada se boranija skuva, operite je hladnom vodom i ocedite. Nakon toga je dodjte smesi sa ostalim namirnicama. Na kraju dodajte isitnjeni beli luk i kolutiće luka. Začinite sokom o dlimuna, ulje i solju. Promešajte i poslužite.

Koristi od ulja od repice

Kada je reč o koristima repičinog ulja, naučnici nisu nimalo jednoglasni. Jedna grupa naučnika tvrdi da je ono jača ceo organizam, jer sadrži važne vitamine. Takođe, oni tvrde da je ulje od repice odlično za zdravlje kose, kože i noktiju.

Pa je to razlog da ga dame više koriste. Nedavno se pojavila i tvrdnja da ono pomaže u skidanju viška kilograma, naročito u oblasti stomaka, a to svojstvo kod drugih namirnica nije primetno. Eruka kiselina, koju ovo ulje sadrži, koristi se za pravljenje lekova za neurološka oboljenja. Repičino ulje je korisno i u drugom pogledu - ono se može koristiti kao insektocidno sredstvo.

Štetnost ulja od repice

Svakako, treba obratiti pažnju i na negativna svojstva ulja od repice. Dijetolozi i razni istraživači tvrde da ovo ulje, osim što je korisno za organizam čoveka, ono može biti i štetno. Njiho savet je da se sva prerađena ulja odmah izbace iz kuhinje. Prema njihovim ispitivanjima, ulje od repice negativno utiče na rad nadbubrežnih žlezda, srčanog mišića i rad štitne žlezde.

Naučnici, takođe, tvrde da ulje od repice, kad jednom dospe u organizam, ono se ne eliminiše iz njega i ostaje kao masna naslaga u uutrašnjim organima. Bez obzira što delovanje ovog ulja na zdravlje čoveka još uvek nije u potpunosti provereno i dokazano, ono se masovno koristi u proizvodnji čipsa, biskvita, margarina i drugih namirnica.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas