Ulje od Kikirikija

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40890127
Ulje od kikirikija

Ulje od kikirikija je blago biljno ulje, koje nakon obrade čuva aromu i ukus kikirikija. Ulje od kikirikija je popularno u azijskoj kuhinji isto kao i maslinovo ulje u mediteranskoj. Ima visoku tačku dimljenja.

Postoje dve osnovne vrste ulja od kikirikija - rafinisan i nerafinisano. Za dobijanje nerafinisanog ulja se koristi svež kikiriki, koji se presuje po specijalnoj tehnologiji. Ono je slabo filtrirano i sdrži nizak procenat proteinskih komponenti.

Rafinisano ulje od kikirikija se dobija hemijskim izvlačenjem iz pečenog ili sušenog ploda kikirikija. Ono je nekoliko puta filtrirano, a samim tim su očišćeni svi proteinski ostaci u njemu.

Sastav ulja od kikirikija

Glavne masne kiseline koje se nalaze u kikiriki ulju su - oleinska kiselina - 47%, linolova kiselina - 33.45 i palmitatska kiselina - 10%.

Ovo ulje sadrži još i beheninsku kiselinu, stearinsku, arahidonsku i lignocernu kiselinu. Takođe, kikiriki ulje je odličan izvor vitamina E i fitosterola.

Kikiriki buter

Odabir i čuvanje ulja od kikirikija

Do pre nekoliko godina na tržištu biljnih ulja je bilo samo suncokretovo ulje, ali danas situacija je sasvim drugačija. Šrećom, u prodavnicama je veliki izbor biljnih uja, a jedno od najboljih ulja jeste i ulje od kikirikija. Ono još uvek nije rasprostranjeno, ali se, svakako, može naći u prodavnicama.

Cena mu nije nimalo niska - oko 600 dinara se daje za 250 ml, ali zato aroma i sve koristi koje ovo ulje daje su mnogobrojne. Cena hladno ceđenog ulja od kikirikija je nešto viša - oko 750 dinara za 250 ml. Kada kupujete ulje od kikirikija, obavezno obratite panju na rok trajanja i proizvođača.

Neotvoreno ulje od kikirikija se može čuvati godinu dana ili čak i dve godine.Nakon otvaranja, ulje se treba iskoristiti u roku od 6 meseci. Čuva se na suvom i tamnom mestu, daleko od diretne sunčeve svetlosti.

Ulje od kikirikija u kulinarstvu

Kao što smo rekli, ulje od kikirikija je veoma cenjeno u azijskoj kuhinji. Kada treba da spremate sa ovim uljem, dobro je da budete upoznati da li je rafinisano ili ne.

Ako je ulje od kikirikija nerafinisano, njegova tačka zagrevanja jeste 160 stepeni, što znači da ovo ulje nije pogodno za prženje. Nerainisano ulje od kikirikija je dobro za razne salate i daje im odličan ukus.

Rafinisanom ulju od kikirikija je tačka zagrevanja 230 stepeni, što ga u potpunosti čini pogodnim za prženje. Važno je znati tačku zagrevanja svakog ulja, jer ste na taj način informisani da li se određeno ulje može koristiti za prženje ili ne. Svako ulje kada se previše zagreje, gubi svoje kvalitete.

Ulje od kikirikija daje karakterističan azijski ukus pečenim jelima, takođe i onim prženim i dinstanim. Veoma je dobro za prženje u voku, jer se brzo zagreva. Može dostići visoku temperaturu, a hrana sa ovim uljem je spolja hrskava, a unutra sočna.

Kikirikijevo ulje

Ulje od kikirikija ne poprima aromu drugih namirnica. To znači da se sa njim istovremeno može spremati više namirnica i svaka od njih će sačuvati svoj ukus. Ulje od kikirikija se dosta koristi u azijskim restoranima i to već godinama, jer ima zaista neverovatan ukus, a i veoma je kvalitetno.

Kikiriki ulje koje ste koristili za prženje možete slobodno sačuvati i ponovo koristiti. Potrebno je samo da se čuva u dobro zatvorenoj posudi na hladnom i tamnom mestu - najbolje u frižideru.

Koristi od ulja od kikirikija

Ulje od kikirikija je jedno od najkorisnijih ulja za kuvanje. Ovo biljno ulje sadrži prirodne transmasti, ima nizak nivo holesterola i nizak sadržaj zasićenih masti.

Antioksidansi koji se nalaze u ovom ulju su veoma korisni za srce.

Ulje od kikirikija je odličan izbor za zdrav način prženja hrane, jer odlično podnosi visoke temperature zagrevanja.

Nizak sadržaj masti u ovom ulju ga čini odličnim ako ste na dijeti. Sa druge strane, ulje od kikirikija može poboljšati osetljivost na insulin, što ga čini pogodnom namirnicom za dijabetičare.

Štetnost ulja od kikirikija

Što se tiče mononezasićenih masnih kiselina, ulje od kikirikija je po sadržaju ovih kiselina isto kao i maslinovo ulje, ali treba voditi računa i uzeti u obzir moguće alergije koje se mogu javiti nakon konzumacije ove korisne namirnice.

Alergija može biti na belančevine koje nisu rastvorljive u masti. To znači da je verovatnoća da se pojavi alergija na rafinisano ulje od kikirikija veoma mala, ali zato mogućnost za alergijske reakcije na nerafinisano ulje od kikirikija je veoma velika i predstavlja veliku opasnost za osobe koje su alergične na orašaste plodove.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas