bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Idealna konzistencija testa za kolač

Idealna konzistencija testa za kolač

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1885
Kolač

Testo za kolač se pravi od jaja, šećera i brašna, kojima se mogu dodati ulje, mleko, razne arome, kakao, kafa, orašasti plodovi, suvo grožđe i drugi sastojci. Obično mu se dodaju sredstva za podizanje testa, kako bi se dobio željeni oblik.

Testo za kolač može biti obično testo od patišpanja ili od maslaca. Važno je da ne pokvarite njegovu teksturu - ne treb da bude niti previše gusto niti previše tečno. Takođe, nikako nemojte otvarati vrata rerne dok pečete kolač, jer neće narasti.

Možete otvoriti rernu tek nakon 30 minuta, kako biste bili sigurni da niste prepekli kolač. Vreme pravljenja kolača zavisi od količine testa, a gotov kolač je onaj koji kada se probode čačkalicom za zube, ona bude suva.

Takođe, veoma je važno da znate da kolač kada zvadite iz rerne treba da odstoji 10 minuta pre nego što ga stavite u tanjir i poslužite. Predlažemo vam dva proverena recepta za testo za kolač, za koje nećete pomešati sastojke, ako sledite instrukcije:

1. varijanta

Potrebni sastojci: 170 g maslaca, 1 1/2 šolja brašna, 1 šolja šećera u prahu, 1 kašičica praška za pecivo, 4 jajeta, 1 kesica vanilin šećera.

Testo za kolač

Način pripreme: Maslac i šećer umutite mikserom i neprekidnim mućenjem im dodajte jedno po jedno žumance.

Zatim dodajte brašno koje ste prosejali zajedno sa praškom za pecivo i vanilin šećerom i umućena u sneg belanca. Sve ponovo promešajte zajedno, isipajte u tepsiju i stavite u prethodno zagrejanu rernu da se peče na 200 stepeni.

2. varijanta

Potrebni sastojci: 4 jajeta, 1 1/2 šolja šećera, 1 šoljica svežeg mleka, 1 kašičica ulja, 2 1/2 šolja brašna, 1 kašičica paška za pecivo, 1 vanilin šećer.

Način pripreme: Jaja i šećer umutite mikserom i dodajte im ulje i sveže mleko. Ponovo promešajte, a zatim dodajte i brašno koje ste prosejali zajedno sa praškom za pecivo i vanilin šećerom.

Mešajte i kao u prethodnom receptu testo stavite da se peče.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest