Vino Malaga

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
318834
Vino Malaga

Vino Malaga je popularno likersko vino, koje je tipično za teritoriju Španije. Pravi se u oblasti istoimenog grada Malaga, koji se nalazi na obali Sredozemnog mora, u podnožju planina. Ova oblast Španije ima blagu klimu, koja je pogodna za razvoj i gajenje loze. Ovo mesto postoji još od 10 vekova pre Hirsta. Osnovali su ga Feničani, koji mu daju naziv Malaka. Smatra se da naziv proističe od feničanske reči za so, budući da se tada riba solila u luci.

Istorija vina Malaga

Prema gradu je i vino dobilo naziv. Malaga spada u alkoholna pića koja imaju viševekovnu istoriju. Ovo desertno vino je poznato još od davnina. Grci i Rimljani su obožavali ovo vino. Čuvali su ga u amforama, koje su se nalazile ispod njihovih terasa. Međutim, Malaga kao vino postaje veoma popularna tek u 19. veku. Tada je Engleska kupila velike količine ovog vina. U to vreme se Malaga smatrala ženskim pićem. Priča se da je ruska vladarka Ekaterina Velika obožavala vo vino i ono se uvek nalazilo na njenoj trpezi. Nažalost, danas se grožđe, od kojeg se pravi vino Malaga, ne gaji toliko kao nekada.

Tokom poslednjih 20 godina je grožđe koje služi za pravljenje vina Malaga zamenjeno kulturama, od kojih se dobija suvo grožđe. Pre nego što se pojavila filoksera (bolest koja pogađa grožđe), vino Malaga je bilo veoma rasprostranjeno, pa je grožđe ove vrste bilo mnogo popularnije i zastupljenije, više i od vina Šeri. Međutim, zbog bolesti koja je dosta uticala da se ova vrsta grožđa teritorijalno smanji tokom druge polovine 19. veka, samim tim se i količina vina drastično smanjila.

Proizvodnja vina Malaga

Liker vino

Vino Malaga se pravi od različitih sorti grožđa. Sorte, koje se gaje na obalama ovog španskog grada, su Doradija, MOksatel, Pedro Himenes i Ajren. Ovo piće se pravi od grožđa, koje se veoma pažljivo bere i koje se zatim raspoređuje na površine gde ima dosta sunca. Vina, koja se tamo proizvedu, bivaju pojačana alkoholom. On se dodaje nakon fermentacije. Za neobičan ukus ovog pića je odgovoran i dodatak arope /arrope/. Ova komponenta je sok od grožđa, koji se dobija pomoću termičke obrade. On je gust i sladak. Smatra se da se ovakva tehnologija proizvodnje sačuvala još iz rimskog doba.

Karakteristike vina Malaga

Vina, koja se proizvedu u Malagi, razlikuju se po svojoj boji. Ona mogu biti bela, zlatna, zlatno - crvena i braon. Kod tamnijih vrsta boja može biti i crna. Što je vino starije, to su mu aroma i ukus bolji, a samim tim se i više osećaju.

Ne može se osporiti činjenica da se kod starijih vina može osetiti aroma kafe, karamela, orašastih plodova, šljiva, začina, itd. Vremenom se menja i boja samog pića. Procenat alkohola kod raznih vrsta Malage može varirati od 15 do 20%. U zavisnosti od tehnologije koja se koristila tokom proizvodnje, eliksir od grožđa može biti sladak i suv.

Vrste vina Malaga

Postoje razne vrste Malage. Vino koje se pravi na ovom prostoru se klasifikuje u zavsnosti od toga koliko je odležalo. Takođe, od velikog značaja je i sorta grožđa od koje se proizvodi vino, a takođe i slatkoća pića. Popularne vrste su Dulce, Malaga dulce color, Lagrima, Malaga Moscatel, Malaga Pedro Ximen. Najomiljenije vino, koje se proizvodi u gradu Malaga, ostaje Soleras. U zavisnosti od starosti, vina se mogu podeliti na: malaga (ona koja su odležala najviše 6 meseci), malaga criadera (vina koja su odležala između 6 meseci i 2 godine), malaga noble (vina koja su odležala između dve i tri godine), malaga anego (vina koja su odstojala između 3 i 5 godina) i malaga trasaneho (odstojala više od 5 godina).

Serviranje vina Malaga

Čokoladna torta

Vina koja su proizvedena u Malagi bi trebalo da se pre serviranja malo ohlade. Ako imate suvo vino, možete ga poslužii kada mu je temperatura od 6 do 8 stepeni. Ako vino ima jak sladak ukus, temperatura može da bude nešto viša, ko 10 - 12 stepeni. Malaga je vino koje bi trebalo da se posluži u posebnoj čaši. Za to vam može poslužiti i čaša za Porto vino. Njen oblik najbolje može dočarati i istaći sve kvalitete likerskih vina. Čaša je relativno mala, ali je nešto šira od čaše za šeri.

Malaga spada u vina koja se mogu kombinovati sa voćem, bilo svežim bilo sušenim, kao i sa raznim džemovima, želeima ili marmeladama. Ovo vino se može konzumirati i sa kolačima, čizkejkovima, tortama, mafinima, gurabijama, itd. Dobar dodatak ovom vinu mogu biti i bademi i orasi. Pojedini gastronom preferiraju da konzumiraju Malagu u društvu deserata od čokolade.

Svakako, bez ikakvog dvoumljenja, možete Malagu kombinovati sa pudingom od čokolade, čokoladnom tortom sa glazurom ili Čokoladnim parčićima torte. Uz ovo vino će se odlično slagati i slani kolači. Ako ste ljubitelj mlečnih proizvoda, onda vino Malaga možete kombinovati sa sirevima kao što su Gorgonzola i Rokfor.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji