Basmati pirinač je jedan od najkorisnijih vrsta pirinča. On raste u podnožju Himalaja u severnom delu Indije i u oblasti Pakistana, blizu indijske granice.
Jedinstveni ukus i aromu ovaj pirinač izduženog zrna ima zahvaljujući posebnom zemljištu i posebnim klimatksim slovima u kojima on raste.
Ovaj pirinač je toliko poznat po svojim kvalitetima, jer on uzima najbolje iz oblasti u kojoj se gaji - čistina izvorne vode i neverovatnog planinskog vazduha.
Reč "basmati" u prevodu sa hindu jezika znači aromatičan, a pirinač ove sorte se svuda u svetu smatra najboljom sortom. Basmati ima prijatnu aromu i elegantan ukus.
Aroma basmatija malo podseća na aromu kokica. Zrna su mu duža od zrna običnog pirinča, a pri kuvanju postaju još duža. Basmati se može koristiti za spremanje svih jela sa pirinčem, a najbolji je u kombinaciji sa mesom i raznim sosevima.
Basmati pirinač ima visok sadržaj amilaza - fermenta, koji transformiše skrob u oligosaharide. Basmati sadrži natrijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, vitamine B grupe, kao i vitamin PP.
Zbog visokog sadržaja amilaza, pirinač basmati se preporučuje osobama koje imaju problema sa podželudačnom žlezdom, ženama koje imaju toksičnost za vreme trudnoće, a preporučuje se i kod problema sa jetrom.
Pirinač basmati blagotvorno deluje na sluzokožu želuca, pa se zato preporučuje osobama koje imaju probleme sa želudačno - crevnim traktom. Pirinač basmati se preporučuje i kod dijete, budući da brzo daje osećaj sitosti i smanjuje osećaj gladi. Ako redovno konzumirate basmati, imaćete sjajnu kožu.
Zbog viskog procenta amilaza, pirinač basmati se ne preporučuje osobama koje imaju dijabetes, oboljenja žuči, oštećenje želuca, pankreatitis.
Komentari