Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da napravimo šlag

Kako da napravimo šlag

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1471
Kafa sa šlagom

Šlag u suštini predstavlja mekani krem. Možete ga napraviti i kod kuće, tako što koristite biljnu ili mlečnu tečnu pavlaku. Od kisele pavlake se ne može napraviti šlag, jer se pri mućenju dobija različita vrsta krema, dosta tečnija i glatka.

Možete da nađete dosta podataka koji su za i protiv biljne pavlake. Naravno, jasno je da ako je u pitanju biljna pavlaka, da se pravi od biljnih namirnica, a ne od svežeg mleka. Postoje dve vrste - pavlaka za kuvanje i slatka pavlaka. Pavlaka se koristi za pravljenje raznih kremova i kolača. Tečna mlečna pavlaka može biti na biljnoj osnovi, slatka ili pavlaka za kuvanje.

Tehnologija mućenja pavlake da bi se dobio šlag je veoma jednostavna. Poželjno je da koristite mikser - pošto rukom nije baš ostvarljivo, a ujedno je i teško i ako nemate dovoljno prakse, postoji mogućnost da vam ne uspe.

Potrebna vam je tečna pavlaka, slatka, biljna ili mlečna. Ako ste kupili pavlaku za kuvanje, treba da dodate šećer u prahu dok mutite, kako bi šlag bio sladak. Možete dodati i malo šećera slatkoj pavlaci, ali veoma malo - cilj je da se što lakše umuti.

Postupak je sledeći - isipajte tečnu pavaku u dovoljno duboku činiju (da ne biste umazali celu kuhinju), dodajte šećer, ako mislite da je potrebno. Uključite mikser na srednju brzinu i počnite da mutite. Šlag je gotov kada sklonite mikser i kada se smesa u činiji ne razliva, već je čvrsta i podseća na mekani sneg.

Torta sa šlagom i voćem

Šlag se čuva u frižideru nekoliko dana, ali nemojte da ga čuvate dugo, jer je to namirnica koja nema dugi rok trajanja, posebno ako je životinjskog porekla. Može se koristiti za razne kolače i torte, a odličan je dodatak i za kapućino i kafu. Ako preko posipate malo cimeta, napitak će dobiti još lepšu aromu.

Sa pavlakom možete napraviti krem brule, krem karamel, eklere i čokoladnu tortu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest