Mlečni proizvodi, kao i sitan sir imaju dokazane koristi za zdravlje ljudi svih uzrasta. Međutim, ako ste rešili da poštujete određeni režim ishrane kako bi izbegli gomilanje suvišnih kilograma, poželjno je da naučite kako da spremite jela sa dijetetskim sitnim sirom.
Evo nekoliko varijanti, koje će vam pomoći u borbi sa kilogramima, a koje se pritom lako spremaju i koje su veoma ukusne:
Sitan sir sa voćem i orašastim plodovima
Potrebni sastojci: 120 g dijetetskog sitnog sira, 20 g oraha, 20 g pavlake, 15 g maslaca, 100 g slatka od jagoda, 15 g meda
Način pripreme: Sitan sir, maslac i med pomešatjte i dobro promešajte. Najbolje bi bilo da za to koristite mikser. Kada dobijete homogenu smesu, dodajte joj iseckane ili mlevene orahe. Sve isipajte u činiju i garnirajte slatkom od jagode i pavlakom.
Sufle od sitnog sira
Potrebni sastojci: 120 g sitnog sira, 15 g griza, 10 g maslaca, 1 jaje, 20 ml voćnog sirupa po želji, 1 vanilin šećer
Način pripreme: Griz pomešajte sa sitnim sirom, dobro promešajte i neka odstoji sat vremena, dok ne omekša. Belance i žumance odvojte, pa zatim uz neprestano mešanje sitnom siru dodajte žumance, vanilin šećer i belance. Dobijenu smesu pecite na pari i kada je sufle gotov, prelijte ga voćnim sirupom.
3. Krem od sitnog sira
Potrebni sastojci: 120 g sitnog sira, 100 g šećera, 20 g kakaa, 1 žumance, 15 g maslaca, 1 vanilin šećer, 40 g voćnog sirupa, 60 g pavlake
Način pripreme: Maslac i šećer pomešajte i umutite miskerom. Zatim im dodajte, mešajući sve vreme, kakao, žumance, vanilin šećer i prethodno ispasiran sitan sir. Dobijenu smesu isipajte u činiju ostavite u frižider da se ohladi i poslužite je prelivenu voćnim sirupom i pavlakom.
Knedle od sitnog sira
Potrebni sastojci: 170 g sitnog sira, 25 g brašna, 1/2 jajeta, 20 g šećera u prahu, 15 g maslaca
Način pripreme: Sitan sir, brašno, šećer i jaje umutite mikserom i od njih zamesite testo. Od dobijenog testa napravite male loptice, koje ćete zatim spustiti u kipuću vodu i kuvati, dok ne počnu da same isplivavaju po površini. Ocedite ih, prelijte ih otopljenim maslacem i poslužite.
Komentari