Bonapeti.rs»Članci»Hranljive Namirnice»Brašno od kikirikija

Brašno od kikirikija

MariaMaria
Početnik
2
Brašno od kikirikija - zašto da ga koristimo?

Kikiriki je prisutan u našim životima dugi niz godina. Možemo ga konzumirati direktno, u salatama i jelima; kao dodatak koktelima ili u obliku putera od kikirikija, ulja ili brašna. Poznat po svojim zdravstvenim koristima, kikiriki je hrana koja je među omiljenom za većinu stanovništva.

Danas ćemo vam reći nešto više o poreklu kikirikija, nutritivnim podacima i zašto je dobro koristiti brašno od kikirikija, koje nije jedna od najpopularnijih namirnica, ali ima mnogo prednosti za dijetetsku ishranu..

Priča o kikirikiju

Uprkos svom nazivu na engleskom - peanuts (nut - orah) - kikiriki nije orašasti plod. Sam kikiriki je zeljasta biljka, koja je deo porodice mahunarki. Ima izuzetno ukusno i korisno seme koje se koristi za pravljenje raznih namirnica i dodataka prehrani.

Informacije o korenu kikirikija su oprečne, ali najčešća teorija je da su se prvi put pojavili u Južnoj Americi. Zatim su doneti u Evropu, a kasnije su se raširili po celom svetu. Rekorderi u proizvodnji kikirikija su Kina, SAD i Indonezija.

Kikiriki se smatra bogatim usevom uljarica koje je glavni pokretač razvoja mnogih industrija. Možete ih jesti u mnogo različitih oblika – sveže, prženi kikiriki, pečeni kikiriki, sa ili bez začina.

Ovi plodovi se koriste za pravljenje brašna, putera, ulja, kao i raznih konditorskih proizvoda i slatkiša od kikirikija. U medicini su rasprostranjeni kao alternativno sredstvo za borbu protiv niza bolesti.

Informacije o hranjljivoj vrednosti kikirikija

Kikiriki puter

Kao što je već pomenuto, kikiriki ima mnogo korisnih svojstava. Oni su izvor biotina – vitamin H, vitamin E, folna kiselina, magnezijum, fosfor, cink, teanin itd. Takođe sadrže određenu količinu meda, antioksidanata i Omega-6.

100 g kikirikija sadrži: (otprilike) 567 kcal, 49 g masti, 16 g ugljenih hidrata i 26 g proteina.

Važno je napomenuti da se kikiriki smatra ozbiljnim alergenom u hrani, što je preduslov za pojavu alergija i netolerancije. Prekomerna konzumacija ljudi sa alergijama može dovesti do alergijskih napada i situacija opasnih po život. Zbog toga je važno biti oprezan sa unosom ovih plodova.

Zašto koristiti brašno od kikirikija

Pravo brašno od kikirikija se pravi od 100% kikirikija. I evo nekoliko korisnih efekata koje ima na naše telo:

• Obezbeđuje zaštitu naše kože: Brašno od kikirikija sadrži vitamin E, koji je odgovoran za integritet i pravilnu funkciju između ćelija sluzokože i naše kože. Tako je zaštićen od spoljašnjih povreda i štetnih materija;

• Smanjuje loš holesterol: Zahvaljujući sadržaju zasićenih masnih kiselina, konzumacija kikirikija može sprečiti srčane bolesti. Smanjuju nivo LDL-holesterola i podižu HDL-holesterol;

• Može se koristiti kao prevencija raznih bolesti: sadrži resveratrol, koji je prirodni antioksidans. Uspešno sprečava nastanak srčanih, virusnih i neuroloških oboljenja.

• Pomaže kod gubitka težine: Brašno od kikirikija ne sadrži gluten i idealna je zamena za belo brašno u receptima za kuvanje. Redovno uzimanje kikirikija održava telesnu težinu i smanjuje rizik od gojaznosti. Imaju visoku nutritivnu vrednost i zasićuje organizam, što smanjuje unos druge hrane.

Mafini sa brašnom od kikirikija
Fotografija: Joana

Brašno od kikirikija se široko koristi u kuvanju, skrivajući iza sebe vekovnu istoriju kikirikija. On je zanimljiva zamena za klasična brašna i donosi mnogo koristi za naše telo. Definitivno ga morate probati!

Sada pogledajte kako da napravite nešto ukusno sa kikirikijem - mafine od kikirikija ili kolač od kikirikija, šta ćete izabrati?

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas