bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Nekoliko načina da napravite ušećerene jabuke

Nekoliko načina da napravite ušećerene jabuke

Veselina GardevaVeselina Gardeva
Početnik
910
Nekoliko načina da napravite ušećerene jabuke

Ušećerene jabuke su vrsta kulinarskog specijaliteta, koji na prvi pogled izgleda veoma lak, ali krije razne specifičnosti, zbog kojih je krajnji rezultat veoma ukusan. Postoje razne vrste jabuka, što automatski upućuje da postoje razni recepti za njihovo šećerenje, pa postoje one tvrđe - zelene jabuke, a neke od njih su mekše - kaki jabuke, pa sa njima treba biti posebno pažljiv.

Ne postoji podatak o tačnom vremenu kada je ovaj desert nastao, ali jedno je i više nego jasno - onaj ko ga je izmislio bio je veoma pametan.

U ovom članku ćemo vam predložiti nekoliko načina da ušećerite jabuke, a pre svega ćemo započeti sa specifičnostima karamelizovanja, koje je i glavni deo u pravljenju ovog deserta.

Da napravite dobar karamel, potrebno je da se naoružate velikim strpljenjem. Šećer se može karamelizovati na vodenoj pari, što je bolja opcija, jer tada ne postoji mogućnost da on zagori.

Može se karamelizovati i direktno u tiganju ili kaseroli, ali tada je svaka sekunda važna. Trik za uspešan kraj je da se na kraju samog postupka doda šećeru malo maslaca. Na taj način se neće brzo stvrdnuti, pa to dozvoljava, sa svoje strane, da se na miru napravi recept do kraja.

Klasičan postupak za šećerenje jabuka je sledeći: U posudi otopite šećer, tako da prethodno pripremite abuku, jer će karamel biti govot, pa treba odmah da se iskoristi. Jabuku operite, osušite i pomoću noža napravite prorez, gde ćete staviti drvce za sladoled. Kada se šećer otopi u karamelu, uzmite jabuku i umočite u posudu, u kojoj ste termički obradili šećer. Nakon toga ostavite jabuku da se stegne.

Nekoliko načina da napravite ušećerene jabuke
Fotografija: Bilyana Vladova

Nešto obogaćeniji recept za karamelizovanje jabuka jeste da se šećeru dodaju iseckani orasi ili neki drugi orašasti plodovi. Oni se mogu zalepiti na karamelu, a mogu se i pomešati sa njim - sve je stvar ukusa.

Ako želite da vaše kulinarske sposobnosti budu primećene, onda je za vas najbolji sledeći postupak za šećerenje jabuka: U kaseroli otopite malo šećera, pa zatim kada se karamelizuje, jabuku prelijte dobijenom smesom. Nakon toga jabuku posipajte smeđim šećerom, a odozgo pomoću kašike koju ćete visoko podići, napravite linije otopljenom čokoladom (koju ste otopili u mikrotalasnoj ili na pari.

Umesto smeđeg šećera možete dodati kokos, da ne bude sve previše slatko, a kod kaki jabuka se može koristiti cimet, koji se odlično slaže sa ovom sortom. Kod kaki jabuka se ne može staviti drvce za sladoled, pošto su ove jabuke veoma mekane. Umesto toga je možete staviti u tanjir i garnirati kuglom sladoleda od vanile, koji će učiniti da ovaj desert bude pravo remek-delo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest