Oktopod je mekušac koji ima dva oka i četiri para pipaka. Nema skelet i obostrano je simetričan. Meso oktopoda sadrži dragocene belančevine, selen, važne mikroelemente, kalijum, fosfor, vitamin B3 i B12, koji se lako vare. Kao i većina morskih plodova, oktopod je dijetalan i koristan za zdravlje.
Prilikom njegove pripreme mora se poštovati određena tehnika obrade. Prvo treba da se opere, a nakon toga da se ukloni torbica sa mastilom da se očisti koža.
Kada kuvate oktopoda veoma je važno da ga izvadite odmah kada omekne. U suprotnom meso postaje žilavo.
Neki savetuju da se voda promeni nekoliko puta, kako bi se uklonio karakterističan miris mekušca. Prilikom kuvanja u vodu možete staviti plutu, jer se u njoj nalazi enzim koji meso čini krehkijim.
Okotpod je pogodan za glavna jela ili za salate, može da se spremi pečen, kuvan, dinstan na maslacu ili mariniran. U velikom broju mediteranskih recepata, on se sprema sa buketom začina ili dinstan sa belim ili crvenim vinom.
Od oktopoda ne mogu da se konzumiraju oči, unutrice i deo oko usta. Dobro bi bilo pre dinstanja da se marinira sa maslinovim uljem, začinima i vinom.
Sveži oktopod ima svetle oči i ima miris okeanske vode, kada ga kupujete obratite pažnju da ove pakazatelje.
Pogledajte naš predlog za ukusnu salatu od oktopoda i krompira.
Potrebni sastojci: 1 veliki oktopod, sok od 1 limuna, 1 kašičica aleve paprike, 3 supene kašike iseckane nane, 1-2 čena belog luka, 2 krastavca isečena na kolutove, 600 g krompira, so, maslinovo ulje i crni biber po ukusu.
Način pripreme: Operite oktopod i stavite ga u šerpu sa hladnom vodom. Dodajte prstohvat soli i kuvajte na tihoj vatri dok ne omekne. Kada je gotov, iscedite ga od vode i dok je još topao, sklonite tamnu kožu i deo sa pipaka koji usisava. Uklonite i tvrdi deo koji se nalazi na sredini tela.
Isecite ga na krupne komade i začinite maslinovim uljem, limunovim sokom, soli i biberom.
Skuvajte krompire i isecite ih na komade. U jednoj velikoj činiji pomešajte krompir, oktopod, krastavce, beli luk i nanu. Dodajte so, biber i alevu papriku, maslinovo ulje i limunov sok. Veoma dobro promešajte i odmah konzumirajte.
Komentari