bonapeti.rs»Članci»Dijete»Zdrava dijeta za tinejdžere

Zdrava dijeta za tinejdžere

AdminAdmin
Glavni urednik
24336
Zdrava dijeta za tinejdžere

Ako imate tinejdžere kod kuće ili ste vi tinejdžer, dobra informisanost o odgovarajućem režimu ishrane za ovaj uzrast je veoma važna. Tinejdžeri još dostra treba da rastu i treba da unose dosta nutrijenata kako bi imali snage za školu, ples, fudbal, izlaske sa prijateljima i za sve one stvari koje čine svakodnevni deo njihovog života.

Zdrava ishrana za tinejdžere

Najvažnije u ishrani za tinejdžere je da unose zdrave namirnice. NJima je potrebno mnogo kalorija i korisnih materija, posebno kalcijum i gvožđe, koji su veoma važni za razvoj u ovoj fazi života.

Potrebna količina kalorija za mlade varira koa i kod odraslih, ali kod devojaka bi to trebalo da bude oko 1800 do 2100 kalorija dnevno, a kod momaka je potrebno oko 2200 do 2700 kalorija dnevno.

Količinski dosta zvuči, ali nemojte zaboraviti da u tom uzrastu se organizam razvija i da mu je potrebno više energije kako bi ostao zdrav i da izdrži brz način života, kakav tinejdžeri vode.

Ne možemo biti sigurni da se mladi sve vreme hrane zdravo, ali postoji nekoliko važnih pravila koja bi trebalo da se poštuj.

Kako da usmerite tinejdžere da se hrane zdravo

Sigurno ne postoji mlada osoba koja će samo birati zdrave namirnice. Čak i vegetarijanci ponekada konzumiraju polufabrikate. Kao roditelj tinejdžera ne bi trebalo da pričate detetu da nikada ne jede brzu hranu sa prijateljima, jer na taj način mu nećete biti od pomoći.

Prekomerna težina kod dece

Važno je da mladi shvate šta je zdrava ishrana i da im se da dobar razlog kako bi njihov izbor uopšte mogla da bude zdrava ishrana. Dobro rešenje bi bilo da organičite ili da u potpunosti uklonite polugotovu hranu sa vaše trpeze. Ako takvih namirnica nema kod kuće, onda ih deca neće ni konzumirati.

Nekoliko saveta za zdravu ishranu kod tinejdžera

- Uvek doručkujte. Budite sigurni da konzumirate dovoljno proteina, koji su vam potrebni za energiju. Poželjno je da uključite i ugljene hidrate, kao i voće ili voćni sok.

- Razgovarajte sa decom o tome šta biraju da jedu kada su vani sa prijateljima. Objasnite im posledice konzumacije brze hrane i usmerite ih da izaberu nešto bolje.

- Uverite se da kod kuće imate dovoljno različitih zdravih namirnica, koje dete može da jede nakon škole.

- Postarajte se da zajedno cela porodica bude prisutna tokom obroka, iako je to teško, jer svi imaju različite obaveze. Naučnici su dokazali da u porodicama koje se zajedno češće hrane deca su zdravija, a kada porastu onda manje konzumiraju alkohol i cigarete od ostalih.

- Zapamtite da večera treba da bude zdrava. To može biti čak i jedini obrok nad kojim ćete imati kontrolu, pa zato izaberite dosta povrća, proteina i ako želite da ima i desert, onda neka to bude neko voće.

Mršavljenje kod tinejdžera

Ako vaše dete ima prekomernu težinu i to mu smeta, možda možete da mu pomognete da smrša i to tako što ćete ga posavetovati kako da se zdravije hrani, makar kad je kod kuće.

Zabranite gazirane napitke, čak i one dijetetske, a umesto njih neka pije voćne sokove. Organizujte večernju šetnju ili neku drugu fizičku aktivnost, gde će cela porodica učestvovati.

Važno je da deci i tinejdžerima ne namećete težinu koju imaju, jer će to izazvati revolt kod njih. Složna porodica, prijatna sredina, gde se svi zdravo hrane, svakako će pomoći da tinejdžeri budu više motivisani, a samim tim da postignu i dobre rezultate.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest