Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Izbegavajte ove namirnice ako imate grčeve u želucu

Izbegavajte ove namirnice ako imate grčeve u želucu

Nina IvanovaNina Ivanova
Šef kuhinje
46237

Kada imate grčeve u želucu, onda je poželjno da unosite nešto lakše namirnice, koje se lakše i vare. Tu spadaju kiselo mleko, dvopek, slani štapići, supe i pojedine vrste voća i povrća.

U slučaju da imate grčeve u stomaku, obavezno je da izbacite iz ishrane namirnice koje sadrže gluten. Gluten se nalazi u pšenici, kukuruzu i drugim namirnicama. On izaziva bolove u stomaku kod osoba koje ne podnose gluten. Takođe, ako je pšenica GMO, onda ona može izazvati jake bolove u stomaku.

Trebalo bi da izbegavate namirnice kao što je brokoli, karfiol i pasulj. One izazivaju nadutost stomaka, bolove i grčeve. Takođe, one su uzrok i pojave gasova i problema sa želucem.

Pikantne namirnice takođe treba izbegavati, ako imate bolove u stomaku. Pikantne namirnice iritiraju jednjak i izazivaju kiseline. Veoma ljuta i pikantna jela često vode do bolova i grčeva u želucu.

Kod bolova u stomaku nemojte konzumirati slatke namirnice i napitke. Šećer je u većini slatkiša i sokova GMO porekla od šećerne trske. To često vodi do problema sa želucem.

Kada imate grčeve u želucu i imate neprijatan osećaj, poželjno je da izbegavate hladne namirnice. One takođe negativno utiču na želudac. Sladoled je hladno i slatko iskušenje, koje treba zaboraviti kada su prisutni grčevi u želucu. Šećer i hladna hrana će sigurno pogoršati stanje stomaka. Takođe, obratite pažnju da li ste netolerantni na laktozu.

Citrusno voće i sokovi od njih iritiraju sluzokožu želuca, posebno kada je ona dosta osetljiva. Zato kod bolova i grčeva u želucu izbegavajte citruse, jer oni sadrže kiseline.

Kada patite od grčeva u želucu, nemojte jesti prženu hranu. Ona je veoma teška i masna, i sigurno će vam napraviti veće probleme u stomaku. Pržene namirnice se prerađuju sporije i izazivaju tegobe, bolove u želucu, mučnine, pa čak i povraćanje.

Kada je želudac osetljiviji i kada imate grčeve u želucu, nemojte preterivati sa belim i crnim lukom. To može dovesti do bolova u stomaku i osećaja nelagodnosti u jednjaku.

Takođe, izbegavajte i sirov kupus, jer se on teže vari. Kupus stvara gasove i onda se javlja osećaj težine u želucu. Najbolje je da konzumirate blanširani ili kuvani kupus.

Kod grčeva u želucu je poželjno da se ograniče i druge namirnice, gde spadaju razne vrste orašastih plodova (posebno pečenog kukuruza), bombone, torte, čips, čokoladice, gazirana pića i razni sokovi sa konzervansima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji