Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Šta je to noćno povrće i da li je opasno?

Šta je to noćno povrće i da li je opasno?

Maria D.Maria D.
Džedaj
3
Noćno povrće

Ako slučajno naiđete na izraz "noćno povrće", nemojte misliti da je reč o nekom egzotičnom povrću, koje dolazi sa druge strane sveta. Ovaj naziv nosi povrće iz porodice krompira, koje ima oko 2000 vrsta. Većina njih se svakodnevno nalazi na našoj trpezi.

Najpopularnije noćno povrće je krompir, paradajz, patlidžan i paprika. Na prvi pogled se razlikuju, ali ono što im je zajedničko jeste prisustvo dve materije u njima - kalcitriol i alkaloid. Baš zbog prisustva ovih materija, samo mali deo noćnog povrća se može konzumirati.

U prošlosti su ljudi koristili noćno povrće svakodnevno, ali ne za salate, već za razne otrove.

Naravno, danać niko neće jesti noćno povrće, za koje se zna da je otrovno. Nova ispitivanja su pokazala da su rizična za zdravlje.

Zeleni krompir

Prema najnovijim podacima, noćno povrće može dovesti do raznih upala, alergijskih reakcija, pa čak i trovanja. Većina argumenata, koji idu u prilog ovoj tezi, jeste prisustvo alkaloida i glikoalkaloida u ovim biljkama. Poznato je da su ove materije prirodni pesticidi.

Povrće

Najuticajniji u ishrani jeste solanin, kapsaicin i prirodni nikotin, a sa njima i lektini, koji su vrsta proteina, koji se vezuju za ugljene hidrate, kalcitriol, koji je aktivni oblik vitamina D u krvi, i saponini, za koje se smatra da štite biljke od životinja.

Većina ovih jedinjenja se nalazi u stabiljkama povrća, ali ponekada se mogu naći i u samom povrću. Kada jednom dospeju u organizam, ove materije mogu izazvati iritacije u želucu, kao i druge probleme sa želucem i crevima.

Problemi sa stomakom

Ispitivanja su kategorična da je noćno povrće u potpunosti štetno. Naučnici su trenutno ubeđeni da je ova vrsta povrća opasna samo za pojedine ljude. Ko i zašto može biti netolerantan na noćno povrće, naučnici nemaju odgovor. Ipak, ako postoje neobjašnjivi simptomi alergije ili želudačni problemi, onda se preporučuje poseta specijalisti, kako bi se utvrdilo da oni ne potiču zbog ovog povrća.

Povrće

Kod sličnih sumnji, obratite se specijalisti, jer, u suprotnom, noćno povrće može dovesti do prestanka rada imunog sistema ili da dovedu do teške unutrašnje upale.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest