Svaki treći stanovnik naše planete ima višak kilograma. Prema mnogim studijama svetskih naučnika, razlog za to je preterana upotreba i konzumacija šećera. Ovaj slatki proizvod izaziva zavisnost kao i alkohol i droge. Beli prah je provokator mnogih bolesti povezanih sa metaboličkim procesima.
Danas se prirodni šećer zamenjuje industrijskim šećerom, sa svim njegovim primesama i dodacima. Ovo je neregulisana, nekontrolisana droga. Rafinisani šećer - najjednostavniji disaharid, koji se u nama deli na monosaharide. Glukoza odmah ulazi u krvotok, podižući nivo šećera. Telo automatski reaguje oslobađanjem insulina iz pankreasa, supstance koja pomaže glukozi da razbije ćelijsku barijeru tako što ulazi u ćelije i pretvara je u energiju.
Zbog toga se slatkiši smatraju brzom energijom. Šećer daje trenutni nalet snage, insulin prvo oslobađa šećer, ali onda njegov nivo u krvi naglo opada. U nedostatku šećera, telo pokušava da se zaštiti ponovnim stresom. Zbog toga se vrlo brzo nakon konzumiranja slatkog javlja osećaj gladi i želja da se pojede nešto drugo.
Paradoks: jedete šećer i vaša energija počinje naglo da opada.
Nova porcija slatkog – novo oslobađanje insulina, opet snižavanje glukoze i tako u začarani krug, te je zbog teško zasititi se slatkom. U nekom trenutku, osoba se ne može nositi sa ovim ciklusom, povećava se insulinska rezistencija, nastaje dijabetes. Mnogi ljudi ne primećuju promene u telu i žive u preddijabetičkom stanju, što povećava rizik od raka. U nekim slučajevima, šećer može pasti na najniži nivo, što dovodi do glikemije.
Reakcija na šećer izaziva određene procese u mozgu. Slatki proizvod menja svest: pokreću se hemijski procesi koji izazivaju stanje razdražljivosti.
Višak ugljenih hidrata, glukoze, fruktoze se pretvara u masti. Debeli hamburger je mnogo bezopasniji od slatkog i gaziranog pića. Proizvodi bez masti se zamenjuju šećerom. Hormon insulin izaziva rast masnog tkiva i smanjuje metabolizam. Višak šećera u telu određuje različite nivoe metabolizma, koji akumulira masnoće. Posebno one koje se talože oko unutrašnjih organa – visceralne masti, što dovodi do raznih metaboličkih bolesti koje mogu biti fatalne.
Šta je opasno u vezi sa šećerom?
Doprinosi promenama šećera u krvi, što dovodi do čestih promena raspoloženja i glavobolje;
Dovodi do poremećaja imunološkog sistema, jer izaziva rast gljivica i bakterija u stvaranju disbalansa, što slabi imuni sistem 17 puta;
Prekomerna konzumacija šećera dovodi do gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti;
Industrijski šećer je toksičan jer izvlači vredne vitamine i minerale iz tela za sopstveno varenje, iscrpljujući telo;
Prerađeni proizvod, konzumiran svakodnevno u velikim količinama, pomaže u povećanju kiselosti u želucu. Potrebno je sve više minerala da bi se uspostavila ravnoteža. Istovremeno, puno kalcijuma se izbacuje iz zuba i kostiju, što dovodi do njihovog uništenja i slabljenja organizma;
Izaziva potrošnju svih organa u telu, počev od jetre. Vremenom se jetra širi i dostižući određenu granicu, oslobađa višak glikogena u krv kao masne kiseline. Ove masne kiseline se deponuju u različitim delovima tela: stomaku, butinama, zadnjici, leđima. Nakon punjenja manje aktivnih delova tela, masne kiseline pune srce, bubrege, što dovodi do povećanja pritiska;
Jedna od najočiglednijih šteta za naše telo od konzumacije šećera je ubrzavanje procesa starenja, jer konzumiranje previše slatkog negativno utiče na kožu. Kombinovani u krvi sa proteinima, molekuli šećera izazivaju stanje tokom kojeg je elastičnost telesnih tkiva oslabljena;
Prejedanje šećerom uzrokuje iste hronične bolesti kao alkoholizam i pušenje. Na isti način utiče na centre zadovoljstva u mozgu, provocirajući osobu da uzme novu dozu.
Komentari