Pektin se od drevnih vremena koristi. Gotovo sve voće sadrži pektin, ali u različitim količinama - pomorandža, grejpfrut, šljiva, kajsija. Najviše ga ima u jabukama.
Prednosti i koristi pektina su:
- Bolje varenje i profilaktika konstipacije, kolitisa, sidnroma nervoznih creva, dijareje;
- Usporava usvajanje masti i šećera u telu, što vodi do snižavanja šećera u krvi;
- Smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, snižava nivo holesterola;
- Reguliše krvni pritisak;
- Samnjuje rizik od razvoja raka debelog creva;
- Potpomaže mršavljenje, tako što usporava razvoj svarene hrane u telu, budući da povećava njen viskozitet;
- Vezuje se i onda uklanja toksine i teške metale iz tela (živa, olovo, aluminijum)
- Smanjuje posledice od zračenja
- Prirodno čisti kožu, obnavlja prirodni sjaj i čistoću
Zdrav trakt za varenje sadrži dobre i loše bakterije, a najbolje je da ima više korisnih od onih loših. Njihov posao je da pomažu u varenju hrane, da apsorbuju hranljive materije i da drže viruse pod kontrolom.
U istraživanjima koja su se sprovodila, učesnici su trebali da pojedu po 2 jabuke dnevn tokom 2 sedmice. Nakon uzorka stolice posle određenog vremena su testovi pokazali da je broj loših bakterija smanjen, a da se redovnom konzumacijom jabuka rad creva poboljšava, a upravo je pektin doprineo tome.
Recept za konstipaciju sa pektinom
1 kašičica pektina u prahu
1 kašičica meda
čaša tople vode
Rastvorite pektin i medu u malo prokuvane, ali hladne vode, pa sipajte toplu. Uzimajte ujutru i uveče tokom 20 dana pola sata pre obroka. Rezultati su vidljivi već nakon nekoliko dnaa, a efekti - uvek.
Budite zdravi!
Komentari