bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Proteinski šejkovi za povećanje mišićne mase

Proteinski šejkovi za povećanje mišićne mase

Stanislava ValkovaStanislava Valkova
Početnik
153812
Proteini

Proteinski šejkovi su bogat izvor proteina i vlakana. Jedan proteinski koktel sadrži proteinski prah, pomešan sa vodom, koji se može naći kao hrana za sportiste i sadrži razne aromatizatore i dodatke.

Činjenice pokazuju da je čoveku potrebno najmanje 20 g proteina dnevno (telo ne može apsorbovati više od 30 g proteina odjednom), a jedan od najkorisnijih proteina se nalazi u kokošjim jajima.

Napici su bezbedni i imaju nizak sadržaj kalorija. Suzbijaju apetit na duže staze i osećaj težine u stomaku, a pritom obezbeđuju dovoljno energije.

Proteini u prahu

Proteinski šejkovi (kokteli) podstiču rast mišića. Međutim, ni u kakvom slučaju ne mogu zameniti potrebnu hranu. Oni su efikasni samo ako se hranite 3-4 puta dnevno i šejkove koristite kao dopunu. Jedino u tom slučaju ima smisla da se koristi.

Proteinski koktel sadrži brze proteine, koji su potrebni kako pre, tako i posle treninga i ujutru, kako bi se izbegao katabolizam. Jedan proteinski koktel se može zameniti jajima, ali je štetno da se jede pre treninga zbog dotoka krvi do creva, a ne do mišića za vreme treninga. Nakon treninga su preporučljivi proteinski šejkovi, koji će blagotvorno uticati na povećanje sinteze proteina.

Da biste pripremili proteinski koktel, uzmite:

Proteinski šejk
Fotografija: Nina Ivanova

- mleko (500 g)

- mleko u prahu ili mlečni proteinski koncentrat (najbolje da to bude bez masti, 50 g)

- 1 jaje

- niskomasni sitan sir ili vurda (50-100 g)

- sirup pd voća sa jakim mirisom, 1 kašika

Sipajte mleko u blender i dodajte mleko u prahu i onda na najmanjoj brzini blendujte, pa dodajte vurdu. Kada se sve dobro pomeša, dodajte sirovo jaje i nakon toga malo voćnog sirupa. Povećajte brzinu pasiranja i polako dodajte mleko. Ukupna količina dobijenog koktela bi trebalo da bude oko 600-800 g. To je dnevna doza, koja se treba podeliti na pola - prvu polovinu popijte u malim gultjajima između doručka i ručka, a drugu - između ručka i večere.

Šejk od breskve

Proteinski šejkovi
Fotografija: Mariana Petrova Ivanova

1 kašičica proteina od surutke sa vanilom

1 šolja vode

1 pakovanje ovsene kaše

1/2 pakovanja konzerviranih breskvi, bez sirupa

Sve sastojke pomešajte u blenderu, blendujte dok ne dobijete homogenu smesu. Ovsena kaša će vašem telu obezbediti potrebna vlakna. Ako vam se ovsene pahuljice ne sviđaju, onda možete dodati malo kornfleksa.

Sastav: 2 g masti, 49 g ugljenih hidrata 24 g proteina, 2 g vlakana, 306 kalorija.

Uzimajte ujutru, pre treninga.

Pravilan pristup dijeti uključuje pravilnu i funkcionalnu ishranu /80%/ (gde ima elemenata koji su telu neophodni, ali sa malo kalorija) i pravilni proces obuke /20%/.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest