Zašto su proklijali beli luk i krompir štetni

Proklijali krompir

Ako je krompir koji čuvate kod kuće priklijao, najbolje da ga izbacite. Proklijao krompir može da izazove oštru reakciju opasnu po zdravlje.

Krompir koji se čuva na svetlosti, ne samo da proklija, nego i pozeleni. U njemu se gomila veoma jak otrov, poznat kao solanin.

U velikoj dozi, solanin uništava crvena krvna zrnca i delije loše na centralni nervni sistem. Unos solanina u ljudski organizam izaziva dehidrataciju, groznicu, spazme i grčeve. Kod organizama sa slabijim imunitetom može doći do smrtnog ishoda.

Mnogo ljudi smatra da ako skuva i li izpeče krompir koji je pozeleno, to će ga spasiti od trovanja. Ali toplotna obrada ne uništrava otrov u proklijalom krompiru.

Čak i male zelene fleke po krompiru govore da se u njemu sadrži solanin, tako da nemojte da ga pripremate u kuhinji.

Beli luk

Prvi simptomi trovanja solaninom su težina u želudcu, mučnina, povrćanje, teško disanje, neravnomeran puls. Pre nego što dođe do toga, čovek koji je pojeo krompir sa solaninom oseća da mu jezik gori.

Prva pomoć kod otrovanog od solanina je ispiranje želuca, lekovi za olakšavanje, klizme, hladna jaka kafa.

Da biste sačuvali krompir od klijanja, trebad da bude u mrežici ili najlon kesi, ili u platnenoj torbi koja ne propušta svetlost.

Beli luk koji je proklijao takođe nije koristan za organizam, uprkos tome što je njegova šteta manja, nego od krompira.

U proklijalom belom luku se nalate sastojci koji smanjuju brzinu reakcije organizma. Sulfanil-hidroksilni joni koi se nalaze u proklijalom belom luku prolaze u sve organe.

To dovodi do nepažnje, lagane glavobolje i nemogučnosti za koncentraciju, što smeta radu i čak može smetati normalnoj vožnji.

Zato nemojte konzumirati priklijao beli luk ako želite da budete radno sposobni i da reagujete brzo u kritičnim situacijama.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji