bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Šta da ne radimo kada začinjavamo hranu?

Šta da ne radimo kada začinjavamo hranu?

začinjavanje mesa sokom od limuna

Začin je ono što dodajete u vašu hranu kako biste poboljšali njen ukus. To može biti so, biber, biljke, začini i čak citrusi kao što je sok od limuna. Zbog svega toga, postoji pravilan i pogrešan način za začinite vašu hranu.

Evo pet najlošijih grešaka kod začinjavanja i kako da ih izbegnete.

1. Ne koristite dovoljno soli

"Ilijada" je najranija delo zapadne literature i takođe se ispostavilo da je najranija knjiga za kuvanje. U knjizi 9, Homer zapisuje kako Ahilov prijatelj Patroklo sipa so na meso od ovce, koze i svinje pre nego što ih peče na žaru. Skoro 3000 godina ksnije niko nije izmislio bolji način za začinjavanje pečenog mesa. Ali nije samo njemu potrebna so.

Kada se u jednom receptu kaže "začinite po ukusu", to znači da je pravilan način da stavljate hrabo. Naravno, probajte hralnu zato što preslano jelo sa druge strane uopšte nije dobar rezultat vaših kulinarskih sposobnosti. Tako dolazimo do greške broj dv kod začinjavanje hrane.

kuvanje i začinjavanje hrane

2. Zaboravljate da probate dok kuvate

To je jedna on onih grešaka kod začinjavanja hrane koje se lako dopuštaju, ali na kraju krajeva mogu dovesti do propasti. Kuvajte, mešajte, secite, začinite, dodajte malo ovoga i malo nooga i pre nego što osetite da ste dodali previše nečega. Ako je nešto kao ljuta aleva paprika, imate jedan problem. Ako je ipak previeš soli, to je sasvim drugi problem. Ipak, sve to je jedna od najrazočaravajućih grešaka, zato što mnogo lako može da se izbegne. Nisu vam potrebna specijalna kulinarska umeća ili talenat. Prosto treba da zapamtite i da ga uradite! Stvorite naviku da probate dok kuvate. Tako ćete lako videti kuda vode stvari i šta možete popraviti.

3. Koristite prethodno samleven biber

Biber i so su jedni od najvažnijih začina u kulinarstvu. Iz tog razloga nema izvinjenja da koristite prethodno samleven biber u prahu koji se prodaje u prodavnicama. Kao mnogi začini, kada se jednom samelje, biber počinje da gubi svojstva i kvalitet ukusa. To znači, ako ga sameljete neposredno pre upitrebe, osiguraćete jedan aromatičniji začin.

4. Dodajete sušene biljke i začine prekasno

dodavanje biljaka u jelo

Prosto rečeno, biljke su i listovi. Majčina dušica, origano, bosiljak, peršun, sve je to lišće. U velikom delu sveže biljke su ukusnije, aromatičnije, šarenije. Međutim, ponekad su suve biljke jedina mogućnost i korišćenje suvoh nije greška prilikom kuvanja. Greška je da ih dodate u pogrešno vreme kuvanja. Kada kuvajte sa suvim začinima, dodajte ih u početku, a sveže pred kraj. Razlog toga je da sveže biljke sadrže, mirise koji brže isparavaju i malo kuvanja im je dovoljno da puste svoje mirise. Sa druge strane, suvim začinima je potrebno malo više vremena da se aktiviraju.

5. Zaboravljate limun

Sok od limuna je nesumljivo među začinima koji se najviše koriste i to je čudesno, posebno kada se govori o dodavanju jačine u delikatesne ukusne ribe i morskih plodova. Takođe važi i za povrće, pravilo je - ako ima dabar ukus sa rastopljenim maslacem, imaće dobar ukus i sa svežim sokom od limuna prko. Povrće kao što su špargle, boranija, brokoli, cvekla, prokelj su veoma odgovarajući. Sok od limuna je obavezan za domaće pripremljenu salatu.

Jela sa piletinom takođe dobro idu uz limun, dali je sok u marinadi ili je u celom limunu, isečenom i stavljen u unutrašnjost ptice, pre pečenja, svejedno je. Rezultat je pozitiva. Limun takođe ispunjava magične funkcije i u sosovima i supama - ne toliko da bi se začinili, nego samo dovoljno da probude nepce.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji