bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»7 činjenica o jajima koje možda niste znali

7 činjenica o jajima koje možda niste znali

Zanimljive činjenice o jajima

Mislite da znate sve o jajima, osim mnogo varijanti za njihovu pripremu? Ispostavilo se da ono što se krije u ljušturi ima više tajni nego što smo mislili. Evo bar 7 zanimljivih činjenica o jajima koje će vas iznenaditi.

1. Jaje se ne čuva u frižideru

Protivno opšto prihvaćenom shvatanju ( i na odeljenju za jaja u prodavnici gde se prodaju jaja) jaja se ne čuvaju u frižideru.Zašto? Zato što su ona prirodno pokrivena zaštitnom folijom koja smeta bakterijama da uđu. Osim toga jaja u velikim prostorima se nikada ne čuvaju na hladnom, zašto onda to radimo kod kuće.

2. Ljuska ima pore

Ljuska jajeta ima pore i zbog toga, kada se stavi u zamrzivač, ono može da upija sve mirise. Veovatno vam se dešavalo i znate da to nije prijatno uopšte. To je onda još jedan razlog da izbegavate da stavljate jaja u frižider. Ako zaboravite, njihov miris će vas podsetiti.

3. Žumance se konzumira u roku od 24 sata

Žumance
Fotografija: 1

Pažlja, treba da vam bude jasno da ne možete da uradite ništa sa razbijenim jajetom. Razbijeno, to je omiljeno mesto mikroba. Nemojte ga stavljati u čašu ili tanjir dok ga ne pripremite. Sirovo žumance treba da se konzumira u roku od 24 sata - ne više.

4. Svaki broj znači nešto

Kokošija jaja

0, 1, 2 ili 3... svako prodato jaje treba da ima broj na ljusci, da bi informisalo potrošača o načinu gajenja kokoške, koja ga je snela. Broj 0 znači da je jaje proizvod sa biološke farme, 1 - da je kokoška gajena na otvorenom, 2 - kokoške nisu bile u kavezu, ali su u zatvorenim prostorima i 3 da je kokoška odrasla u kavezu.

5. Jaja nemaju istu boju, zašto...

Boja ljuske jajeta

U nekim zemljama jaja su bež, u drugima su najčešće bela. Kod nas ima i jednih i drugih, ali najviše je onih tamnijih. Uatvari boja jaja nema nikakve veze za kvalitetom jaja. Boja zavisi od rase koke nosilje.

6. Nikada ne perite jaja

Kutija sa jajima

Često se dešava da kada otvorite jaja, neka su prljava. To postavlja pitanje o prljanju jaja. Ali ne treba da se plašite, ljuska sprečava da prljavština uđe u jaja. Ako perete jaja, vi skidate zaštitnu barijeru i rizik od prljavštine će postati veliki.

7. Proverite da li je jaje sveže, a da ga ne razbijete

Potpuno je moguće da proverite da li je jaje sveže, a da ga ne razbijete. Dovoljno je da ga potopite u čašu sa vodom, ako potone, znači da je sveže, ako je na sredini, treba da ga konzumirate brzo, ako pliva slobodno, nije odgovarajuće za konzumiranje.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji