Limun može da bude opasan po vaše zdravlje! Pogledajte kako

Limun

Većina nas smatra da je limun blaženstvo za naše zdravlje, kožu i kosu. E, to ustvari nije tako, ali u isto vreme ga prati mnogo neželjenih efekata. Ako konzumirate sok od limuna u velikim količinama u jednom danu, šansa, da ćete u krajnjem slučaju imati nervozan stomak je veoma velika.

Naš organizam je u stanju da svaki sve odjednom, zbog čega čini da želudac bude kiseo duže vremena. Što znači da se sluzokoža organa za varenje iritira, što vodi do bolova u stomaku.

Gatroezofagealna refluksna bolest obično je poznata kao kiselinski refluks. Limun je jedna od namirnica koja je odgovorna za njega. Sadržaj kiselina u voću može da oslabi donji ezogagelni sfinkter (mišić koji odvaja želudac od jednjaka), da stimuliše proizvodnju kiseline u želucu i da iritira najviše oštećeni deo sluznicne jednjaka.

Neki od simptoma su mučnina, regurgitacija, povraćanje, bol u grudima, upala grla itd. Prekomerno konzumiranje limuna može da napravi kiselinu na sredini želuca, što nije poželjno, zato što se iritisa sluzokoža. Rezultat toga mogu da budu lake, teške i čirevi na želucu.

Drugi neželjeni efekat ovog voća je što pomaže stvaranju kamena u bubrezima i žučnoj kesi. Prekomerna upotreba limuna može da natera vaše organe za varenje da upija gvožđe abnormalno često. Što vodi do toga da se količina gvožđa gomila u telu, i to je prevelika količina koja je potrebna našem organizmu. Ova visoka koncentracija gvožđa u krajnjem slučaju može da dovete do bolesti kao što je hemohromatoza ili preopterećenje gvožđem.

Limun

Kiselina limuna se pripisuje njegovom visokom sadržaja vitamina C. Uprskos tome vitamina je koristan za naše telo, on ćini voće prirodnim diuretikom. Neželjene reakcije limuna su što može pivećati želju za mokrenjem.

Istraživanja su pokazala da limun može biti jedan od najčešće sretanih razloga za migrenu ili glavobolju. On sadrži značajnu količinu aminokiselina, takozvani ritamin, koji iznenadno stimuliše dotok krvi u naš mozak. To vodi do simptoma kao što je oštra migrena ili hronična napetost tipa glavobolja.

Konzumiranje sirovog limuna ili pijenje soka od limuna direktno može biti štetno za vaše zube. Poznato je da je limunska kiselina i askorbinska kiselina, koja se nalazi u voću, uzrokuje ozbiljne povrede zubne gleđi. To može dovesti do problema kao što je raspad zuba, promena u boji zuba, gubljenje zubnog tkiva i šupljine.

Limun

Takođe koristimo limunov sok za kožu u različite svrhe lepote. Ali nemojte zaboraviti da ga umereno, pošto on može uzrokovati opekotine kože. Korišćenje soka od limuna kod pranja kose u domaćim uslovima je definitivno dobra ideja.

Ali treba da imate u vidu da njegovo česti korišćenje može biti loše po zdravlje vaše kore. Ovaj sok može isušiti vaše vlasi, čineći kosu slabijom unutra Drugim rečima, vaše dlake će postati izuzetno grube i počeće brzo da opadaju.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji