bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Lekovita svojstva jujube

Lekovita svojstva jujube

Jujuba

Jujuba se naziva još i kineska urma koja je u svetu poznata više od 5 000 godina, ali u našoj zemlji tek sada počinje da stiče popularnost. Takve plantaže se sve češće sreću u Indiji, Pakistanu, Sjedinjenim Američkim Državama, Španiji, Italiji, Francuskoj, Prtugalu i dr. Zainteresovanost za kinesku urmu je izuzetno ogromna, jer voće može i da se koristi sirovo, kao i prerađeno u pireima, kompotima, slatku, marinadama ili ušećerenim namirnicama.

Prerađena jujuba nalazi široku primenu u farmaceutskoj, poslastičarskoj i parfimerijskoj industriji. Kod nas se biljka veoma jednostavno uzgaja, nisu zabeleženi slučajevi da su je napadale bolesti i štetočine.

Kineska urma je preferirana i zbog svojih izuzetno korisnih svojstva. Sveža voćka sadrži veoma vredne sastojke kao što je šećeri, organske kiseline, belančevine i dr. Jujuba sadrži veliku količinu kobalta, joda, gvožđa, i najviše vitamina C. Njegovo cveće takođe daje med i osigurava pašu pčelama u toku kasnih letnjih meseci (cvat je tokom juna-jula) kada je gomila cveća odavno procvetala.

Još u prošlosti jujuba je korišćena za lečenje prehlade, bolesti jetre, bubrega, srca, pri bolestima sistema organa za varenje, visokog krvnog pritiska i regulisanja holestrola. Svi delovi kineske urme poseduju lekovita svojstva - i kora, i listovi i korenje i plod.

Kineska urma

Jesen je najpogodniji period ukoliko želite da zasadite sadnicu jujube u svom dvorištu. Takve se mogu naći već i na našem tržištu. Ako ste već probali plod ove biljke, možete ga rasaditi uz pomoć koštice.

Stabla kineske urme su veoma produktivni. Plod počinju da daju već tokom druge, treće godine od momenta kad su zasađena. Biljka ne može da se razvije kao žbun, ukoliko se ne podrezuju izrasle grančice.

Jujuba je deifinisana i kao "gvozdeno drvo", s obzirom da je njeno drvo veoma tvrdo. Njeno korenje je veoma snažno - u dubinu korenje doseže do 3 metra, a u širinu - do 7 metara prečnika. Eto zašto biljka nije kapriciozna i može da se razvija kako u suptropskoj, tako i u umernokontinentalnoj klimi. Izdržava i hladnoću - do minus 30 stepeni Celzijusovih, što daje šansu kineskoj urmi da se slobodno razvija i na našim prostorima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji