Za šta je dobra bokvica

Bokvica

Bokvica je korisna lekovita biljka, koju većina ljudi često smatra korovom. Nalazi se u Evropi i nekim delovim Azije. Njen naučni naziv je Plantago Major i najverovatnije raste u vašem dvorištu. Listovi su pogodni za konzumiranje i donekle slični spanaću, makar i malo gorči. Može da se koristi u salatama ili drugim kulinarskim receptima.

Od listova takođe može da se skuva čaj ili da se napravi tinktura, koji mogu pomoći kod lošeg varenja, kiselina i čireva, kada se uzima interno. Spolja, bokvica se koristi kod uboda instekata i uboda zmije, kao i sredstvo protiv osipa i kožnih iritacija. Takođe, možete je koristiti kao prirodni antibiotik, melem za posekotine i modrice.

Prirodna antibakterijska i protivupalna svojstva bokvice ga čine savršenim sredstvom za zarastanje rana, kao i kod svraba ili bolova, povezanih sa kožnim problemima. Čaj, napravljen od listova bokvice može da se sipa na ubod komarca, kako bi ublažio svrab.

Bokvica se koristila kao panacea u nekim indijanskim kulturama, iz nekih vrlo razumljivih razloga. Mnogo njegovih aktivnih sastojaka pokazuje antibakterijska i antiparazitska svojstva, kao i protivupalno i antitoksično svojstvo.

Listovi izrendani ili iseckani, su tradicionalni lek protiv uboda insekta i životinja, a njeno antibakterijsko i protivupalno dejstvo pomaže u sprečavanju infekcije, u ublažavanju bola, peckanja i svraba.

Bokvica

Kada nas je ujeo komarac, kada nas je ubola pčela, ili smo došli u kontakt sa paukovima ili drugim instektima, ako koristimo melem koji sadrži listove bokvice (ili prosto iseckamo listove i stavimo ih na bolno mesto), to će pomoći u smanjenju reakcije. Čaj, tinktura ili melem sa bokvicom takođe značajno ublažavaju svrab od otrovnog bršljana, hrasta ili ruja. Čaj ili infuzija o dlistova bokvice mogu da se kapnu u uho kod ušnih infekcija.

Postoji nepotvrđena informacija da se infuzija od bokvice prima interno i da može da vam pomogne da zaštitite organizam od efekata hemoterapije i da infuzija od bokvice može da poboljša nivo šećera u krvi. Uzimanje bokvice u ovim situacijama obično se smatra bezopasnim, ali ipak treba unapred da se konsultujete sa lekarom.

Takođe, losion napravljen od bokvice, nevena i kokosovog ulja je izuzetno koristan za iritaciju kože, uključujući ujed komarca, ekcema, psorijaze, varičele, osipa i rana.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji