Narodna medicina sa lofantom

Lofant

Lofant je ljubičasto cveće lepog oblika, najšire rasprostranjeno u Kini, Japanu, Sjedninjenim Američkim Državama, Kanadi i dr. Višegodišnja biljka, hladan i suv. Osim svojih kvaliteta kao medonosna biljka, poseduje i unikatna lekovita svojstva i često se koristi u narodnoj medicini.

Fitoterapeuti uveravaju da je lofant biljka koja leči sve bolesti. Smatra se simbolom mladosti i lepote. U tibetanskoj narodnoj medicini, deo biljke koji se nalazi iznad zemlje, najčešće se koristi kao sredstvo opše namene, u vidu čaja.

Pored toga što se njime usporava proces starenja, leči se još i gastritis, funkcionalni poremećaj u žučnoj kesi, kao i hepatitis. Reguliše krvni pritisak i metabolizam, uništava mikrobe i čisti krv. Jedno od njegovih unikatnih svojstava je blagotvorni efekat u lečenju žrtava radiacije.

Kod nas retko, ali ipak se sreće divlji lofant. Mali broj ljudi ga uzgaja, a činjenica da daje med je još uvek nepoznata pčelarima kod nas.

U narodnim receptima lofant postepeno izmeštava čak i žen-šen, kao najmoćniji imunostimulator. On se aktivno bori sa muškom potencijom. Neki ga smatraju najmoćnijim panaceom, kao i najboljom i bezopasnom vijagrom.

Upotreba lofanta u cilju lekovitog dejstva vrši se na nekoliko načina. Od njega se sprema čaj, infuzija, odvarak, inhalacije. Čak i da ser ne priprema po specijalnom receptu, zasićeni listići od njega hrani daju više nego zadovoljavajuće rezultate.

Lofant

Da bi poboljšao mušku potentnost, uzima se lofant da se prokuva nekoliko listova biljke i litru vode. Dobijeno može takođe da s uzima umesto vode.

Za jačanje imunog sistema, narodna medicina preporučuje čaj od lofanta. Za taj cilj, nekoliko sitno iseckanih listića i stručaka biljke se kuva kao čaj. Dobijeno takođe može da se uzima umesto vode.

Smatra se da čak i samo aroma biljke dobro deluje. On uklanja glavobolju, migrenu, kao i loše raspoloženje.

Druga zanimljiva primena lofanta je protiv miševa i štetočina u bašti. Samo njegovo prisustvo ih daleko tera.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji