Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Neprocenjivi saveti za zamrzavanje brokolija i karfiola

Neprocenjivi saveti za zamrzavanje brokolija i karfiola

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
2029
Zamrznuto povrće

Brokoli i karfiol spadaju u najkorisnije povrće, s obzirom da predstavljaju pravu vitaminsku bombu. Oni pomažu u jačanju imunog sistema i štite organizam od oboljenja jetre, pa čak i raka.

Dobro deluju i protiv starenja i posebno su korisni za ljude koji pate od anemije. Za razliku od običnog kupusa, ne izazivaju naduvenost stomaka i mogu ih konzumirati čak i mala deca. Evo zašto je dobro da se konzumiraju tokom cele godine, a ne samo kada im je sezona.

Čak i da ne raspolažete svežim brokolijem i karfiolim, možete ih nabaviti zamrznute skoro u svakoj većoj prodavnici.

A najbolje je da samo naučite kako da ih zamrznete, za taj cilj ćete morati da izaberete samo kvalitetno povrće. Ako je potrebno, treba da uklonite neki od cvetića, koji Vam se čine da nisu pogodni za konzumaciju.

Evo šta je važno da znate kada želite da zamrznete karfiol ili brokoli:

1. Kada kupujete karfiol i brokoli, uvek uzmajte kvalitetne proizvode, čak i da su malo skuplji.

2. Da bi se karfiol i brokoli zamrzli, prvo se obavezno moraju blanširati, kako bi boju, konzistenciju i ukus očuvali nepromenjenima.

Brokoli i karfiol

3. Proizvodi prvo treba da budu dobro oprani. U tu svrhu iskidajte brokoli i karfiol na ružice i ukonite grublji deo. Pažljivo ih operite. Sada su već spremni za blanširanje.

4. Karfiol i brokoli se blanširaju oko 7 minunta tako što se spuštaju u ključalu posoljenu vodu. Za taj cilj treba da raspolažete dovoljno velikom posudom ili prosto da ih blanširate u delovima. Uvek dodajte i malo soli u vodu, a vreme blanširanja nikako ne sme biti ispod 5 minuta.

5. Kada je povrće blanširano, prelijte ih hladnom vodom i ostavite ih da se dobro ocede u đevđiru. Ako je potrebno možete i pažljivo da ih osušite ubrusom.

6. Kada je povrće spremno za zamrzavanje, stavite ih u kesice, blago pritiskajući tako da paketi budu kompaktni i da ne uzimaju suviše mesta u zamrzivaču. Osim toga, veoma je važno da izbacite vazduh iz kesica, a zatim ih pažljivo sklopite.

7. Dobro bi bilo da spremite različite porcije brokolija i karfiola u zavisnosti od toga za šta ćete ih koristiti.

Na papirnoj vrpci možete napisati približnu količinu povrća, kako biste se mogli lakše orijentisati kada odlučite da ih iskoristite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest