bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Cake kod pečenja u peći

Cake kod pečenja u peći

Hleb u peći

Pečenje u peći je najbolji način za pečenje hleba i pica, u peći oni dobijaju unikatnu aromu i ukus i mnogo dobro se ispeku.

Za stavljanje hlebova i pica u peć se koristi posebna drvena lopata kojom se oni ubacuju u prethodno zagrejanu peć.

Peć treba da bude dobro očišćena od mrvica koje su ostale od prethodnog pečenja, čisti se posebnom metlicom. Na lopatu se pospe malo brašna, da se testo ne bi lepilo za nju.

Peć se zagreva uz pomoć drva. Da biste shvatili da li se peć doboljno zagrejala, kako biste mogli u nju da stavite hleb ili picu, u nju bacite pola šake brašna.

Ako se ono odmah zacrveni, to znači da je temperatura dobra za pečenje testa. Ako ubačeno brašno u sekundi izgori, to znači da je peć previše zagrejana i da će hleb veoma brzo izgoreti spolja, bez da se ispeče iznutra. Tada treba da sačekate da se peć malo ohladi.

Pica u peći

Ako se brašno uopšte ne zacrveni, to znači da je peć previše hladna.

Kada ubacite picu ili hleb u peć, odmah zatvorite vratašca. Hleb težine oko osamsto grama se ispeče za otprilike sat i po vremena. Pica se ispeče za nekoliko minuta, tako da treba da pazite da ne pregori.

Da biste shvatili da li je hleb gotov, treba da ga izvadite iz peći. Ako je on lagan i ako se prilikom udarca u donju koricu čuje tup zvuk, to znači da je već gotov.

Kada vadite hleb iz peći pomoću lopate, treba da budete veoma pažljivi da ga ne slomite. Kada ga izvadite iz peći, stavite ga da se hladi na rešetci, u protivnom slučaju njegova donja korica će postati vlažna.

Okupana pogača se pravi tako što pre nego što stavite testo u peć da se peče, prelijete ga sa malo ključale vode i ponovo ga oblikujete kao pogaču. Kada pita u peći porumeni, izvadi se, prelije se ključalom vodom i ponovo se stavi da se dopeče.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji