bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Umesto šećera - sirup od agave

Umesto šećera - sirup od agave

Sirup od agave

Sirup od agave je nova alternativa šećera, nakon šećerne trske, javorovog sirupa i stevije. On predstavlja prirodni zaslađivač, koji se potpuno usvaja od strane ljudskog organizma.

Sirup, dobijen od agave se još naziva medena voda. On se slađi od meda i 1, 5 puta slađi od šećera.

Agava je biljka koja mnogo liči na kaktus. Može se naći u meksičkim pustinjama. Asteci su ga otkrili, zvali su ga dar od bogova. Danas se od agave proizvodi popularni meksični napitak, tekila.

Nektar koji se vadi iz unutrašnjeg mesnatog dela agave ima nizak glikemički indeks. To dozvoljava njegovo potpuno usvajanje od strane ljuskog organizma. Sirup se koristi uspešno za zaslađivanje hrane i napitaka i može potpuno zameniti šećer.

Osim što štiti od štetnosti belog šećera, agava nosi i mnoge koristi. Ustanovljeno je da se u njoj nalazi važna supstancija koja štiti od mnogih oboljenja kao što je osteoporoza. Reguliše nivo insulina u krvi i bori se protiv procesa dekalcifikacije. U agavi su otkriveni i sastojci koji uspešno štite od raka debelog creva.

Agava

Obožavaoci agave tvrde da sirup jača imunitet i povećava nivo energije u telu. Kada zamenite šećer sa sirupom od agave, i konzumirate ga umereno, on ima sposobnost da smanjuje težinu.

Nektar može da se doda u sve, pošto ne menja ukus jela i pića, kao što je kod upotrebe javorovog sirupa i meda na primer. On ima mek i prijatan ukus koji se svima dopada.

Kao i sa drugim stvarima, ne treba da se preteruje sa sirupom od agave. Prilikom predoziranja i fermentacije, koristi u njemu se gube. Zbog toga specijalisti savetuju da se ne trudimo da nabavimo agavu kroz konzumiranje tekile - nema smisla.

I pošto ima povišen sadržaj fruktoze, vleika količina može dovesti do raznih boleti, pošto se ona gomila i metabolizuje samo u jetri.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji