bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Saveti prilikom kuvanja spanaća i zelja

Saveti prilikom kuvanja spanaća i zelja

Pripremanje jela sa spanaćem

Danas skoro tokom cele godine u prodavnicama možemo naći spanać i zelje, ali ako želite da skroz iskoristite sve vitamine i minerale koji se nalaze u njima, kao i da smanjite rizik od prisustva nitrata, onda birajte samo sezonsko povrće. Još bolje ako ih berete u svojoj bašti.

Međutim, evo šta je dobro da znate kada odlučite da raširite vaša kulinarska umeća u ovom pravcu - saveti prilikom kuvanja spanaća i zelja.

1. Za svo lisnato povrće, kakvi su spanać i zelje, kvalitetno pranje je nezamenjiv deo obrade, da bi se mogli konzumirati.

Ako želite da se zaštitie od nitrata, dobro je da ih potopite u vodu na oko 30 minuta, nakon toga da ih pažljio operete i ocedite.

Tako je najlakše, ako imate centrifugu za povrće (koja uopšte nije skupa) i koju možete koristiti za obradu svog lisnatog povrća.

2. Kada stavljate zelje i spanać na termičku obradu (prilikom prirpeme supa i janija) važno je da ih stavite pred kraj kuvanja, da se ne izgube vitamini, koristi za ljudski organizam, kao i veliki sadržaj gvožđa i njima.

Saveti prilikom kuvanja jela sa spanaćem i zeljem

3. Od spanaća i zelja se prave odlične vegetarijanske ćuftice, ali detaljnije recepte možete naći na našem sajtu.

Važno je da lisnato povrće bude dobro oceđeno nakon pranja, a da li ćete prirpemiti svoje zdrave ćuftice, dodajući im sir, sitan sir, tikvice, pirinča itd, to je vaš lični izbor.

U koliko želite da ćuftice budu zaista zdrave i čak dijetetske, onda nemojte da ih pržite ili pohujete u tiganjum nego ih pecite u rerni.

4. Danas se za cilj zdrave ishrane preporučuje rednovno konzumiranje lisnatog povrća u svežem stanju, da ne bi izgubili svoje korisne sastojke.

To znači da vam ništa ne smeta da pripremite ukusnu svežu salatu od spanaća ili zelja, a zašto ne i od oba? Prosto izaberite manje i nežnije listove, da vaša vitaminska salata ne bi bila gorka.

5. Ako imate bebu, koju treba da hranite pireima od povrća, i ako je došlo na red kuvanje spanaća ili zelja, prepručujemo vam da pripremite domaće napravljeno pore samo od domaćeg ili bio spanaća ili zelja.

Možete prosto kupiti gotov pire, jer koliko god da je korisno svo lisnato povrće, postoji rizik da sadrže veliku količinu nitrata.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji