Tajna ukusnog prženog pirinča

Prženi pirinač

Malo je ljudi u svetu koji ne vole da jedu pirinač. Na prvom mestu, prvo nam padaju na pamet Japanci i Kinezi, ali zapravo pirinač u različitim oblicima se konzumira u svim krajevima planete.

Kada želimo da spremimo prženi pirinač, nailazimo na niz poteškoća, zato što se ili zrnca slepe ili pregorevaju, ili ostaju sirova. Evo šta je važno da znate kada želite da spremite ukusan prženi pirinač:

Pirinač sadrži mnogo skroba, zbog čega je obavezno da ga prvo operete. U suprotnom slučaju on će se slepiti.

Kada ste oprali pirinač, treba da ga ostavite da se iscedi u đevđiru. Ukoliko imate više vremena, najbolje je da ga ostavite tako otpilike 30 minuta do sat vremena.

Ako pak nemate đevđir, sipajte ga u tepsiju obloženu ubrusom i ostavite ga na suncu. Ako još uvek nemate sreće i dan je mračan, možete da uključite rernu na veoma nisku temperaturu tako da se pirinač prosto osuši, a ne da se zapeče.

Masnoća u kojoj ćete pržiti pirinač treba da bude veoma zagrejana. Pirinač se prži dok ne dobije staklenu boju, tako što se s vremna na vreme meša da ne zagori.

Pirinač na kineski način

Ako ćete nakon toga dinstati pirinač na ringli, potrebno je prosto da dolijete neophodnu količinu vode, da ga ostavite otpirlike 7-8 minuta na jakoj vatri, nakon čega da smanjite ringlu na minimalnu temperaturu.

Pirinač treba da se dinsta poklopljen, pazeći da ne prokuva. Najbolje je da sklonite posudu sa pirinčem sa ringle onda kada je skoro gotov i da ga ostavite poklopljenog još 10 minuta.

Ako nakon što se propržili pirinač želite da ga zapečete u rerni, potrebno je da ga začinite, da dospete neophodnu količinu vode i da ga prebacite u tepsiju. Nije potrebno da je prekrivate aluminijumskom folijom ili poklopcem.

Ako spremate prženi pirinač na kineski način, najbolje je da koristite wok tiganj. U većini recepata pirinač se prethodno skuva, iscedi se i tek nakon toga se preprži. Za vreme kuvanja se ne meša, zato što će se pretvoriti u kašu.

Kada se traži priprema prženog pirinča, ali nemate dovoljno vremena da čekate da se iscedi, možete u trenutku kada ga prepržavate da dodate belo bino ili drugu vrstu kiseline. To će sprečiti zrnca da se zalepe.

Ako volite pirinač, osim prženog pirinča uvek možete da se okrenete na klasici kao što su klasične punjene paprike sa pirinčem, tradicionalne sarme sa pirinčem, tikvice sa pirinčem, a zašto ne i krhka jagnjetina sa pirinčem?

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji