Kako da pravilno začinimo pečeno pile?

Kako da pravilno začinimo pečeno pile

Pečena piletina odlična je ideja za jelo u bilo koje doba godine. To je ne samo ukusno, već je i zdravo jelo, jer je meso pernatih životinja lagano i hranjivo, ne sadrži štetne masti.

Sam recept za pečeno pile u rerni izgleda jednostavan i čini se da predstavlja siguran uspeh. To nije uvek slučaj. Meso može postati suvo, bezukusno ili tvrdo. Gde je ukusna kožica i sočno i mirisno meso?

Vrlo je verovatno da je neuspeh uglavnom posledica nepravilnog načina upotrebe začina, pored ostalih grešaka u pečenju, izbora pileta lošeg kvaliteta, loše procenjene količine masnoće i drugih. Vratimo se začinima.

Ne bojite se da koristite začine, oni su tajna očaravajuće arome i neočekivano dobrog ukusa.

Da biste dobili željenu hrskavu koricu, važno je dobro posoliti pile. Kožu ptice treba svugde dobro utrljati solju. So se dodaje i u unutrašnjost pileta. So će učiniti koricu hrskavom.

Biber je osnovni sastojak pečenog pileta

Drugi obavezni začin je biber. Pomešan sa solju, mesu će dati čist i prijatan ukus. Ostali začini su lična želja i afinitet. Pogodni izbori su majčina dušica, ruzmarin, beli luk, limun i drugi.

Unutrašnjost pileta takođe se može napuniti začinima na celim grančicama. Usitnite čen belog luka, prepolovite limun ili ga presecite na četvrtine da dobijete ravnomerno začinjenu i aromatičnu piletinu.

Pre dodavanja aromatičnih začina, pticu je potrebno oprati i dobro osušiti. Preterana vlaga će pokvariti ukupni rezultat.

Recept za pečeno pile sa začinskim biljem

Pečeno pile

Namirnice:

1 celo pile

1 kašika maslaca

1 struk ruzmarina

1 struk korijandera

1 struk peršuna

po 10 listova mente i bosiljka

1 prstohvat kumina

3 čena belog luka

Priprema:

Začine sitno iseckajte, beli luk pasirajte. Pile se maže mešanim začinima i spolja i iznutra.

Pile se peče u rerni prethodno zagrejanoj na 220 stepeni, prekriven folijom, oko 60 minuta.

Skinite foliju, premažite pile maslacem i pecite još 20 minuta dok ne dobije zlatnu hrskavu koricu.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji