Salsifi - neobičan koren koji štiti od osteoporoze

Salsifi - neobičan koren, koji leči od osteoporoze

Salsifi je korenasto povrće koje pripada porodici maslačaka. Po spoljašnjem izgledu sličan je paškanatu - kremasto bele puti i debele kože.

Slično većini korenastog povrća, može da se kuva, pasira, koristi za različite supe i jela. Nazvan još i biljka ostriga zbag njeogovog ukusa na ovaj morski delikates, kada je skuvan. Raste u Južnoj Evropi i na Bliskom istoku, ali pravom tačkom njegovog porekla smatra se je Španija.

Salsifi sadrži toliko kalijuma, koliko i banane i jedan je od najboljih hranljivih izvora inulina - oblik prebiotičkog vlakna, koje doprinosi zdravlju organa za varenje. Smanjuje zatvor, olakšava diskomfor creva i sprečava ozbiljnija stanja, čireve. On ima nizak sadržaj natrijuma i nudi dobru količinu proteina.

Visok sadržaj kalijuma (15% dnevne količine koja se preporučuje u jednoj porciji) i nizak nivo natrijuma označavaju da salsifi značajno može da poboljša probleme sa krvnim pritiskom kroz opuštanje krvnih sudova, smanjivanje naprezanja kardiovaskulanog sistema i sprečavanje stvaranja ugrušaka krvi, infarkta i udara.

Salsifi

Kalijum je takođe osnovni element za izgradnju jakih kostiju i čak je hvaljen zbog njegove sposobnosti da poveća kognitivne sposobnosti verovatno zbof povećanog protoka krvi u mozak. Koren sadrži skromne količine vitamina C, neke vitamine B i dobar je izvor složenih ugljenih hidrata. Ovo povrće sadrži veliku količinu bakra, što doprisnosi zdravoj i lepoj kosi.

Do 1500. godine salsifi se smatrao efikasnim za lečenje kuge.

Salsifi koren ima pristojne količine vlakana, vitamina C, vitamina B6, folne kiseline, kalijuma i mangana. On čak sadrži i malo proteina, kalcijuma i gvožđa. Neke od zdravstvenih koristi korena uključuju njegovu sposobnost da smanjuje krvni pritisak, da stimuliše imuni sistem, da stimuliše rast kose, da poveća cirkulaciju krvi u organizmu, da poboljša mnogobrojne elemente sistema organa za varenje, da poveća metabolizam i da pozitivno utiče na mineralnu gustinu kostiju.

Salsifi u rerni

Visoki nivoi magnezijuma, fosfora, kalcijuma, bakra, gvožđa i mangana formiraju jaku mineralnu bazu za razvoj koštanog tkiva. Sa dovoljnom mineralnom gustinom kosriju možete da sprečite razvoj opštih oboljenja, povezanih sa uzrastom kao što je osteoporoza, pa čak i artritis koji mogu da se pojave kada kosti počnu da se razgrađuju i vezivno tkivo (kolagen) više ne održava celovitost vaših zglobova.

Ovaj koren užasnog izgleda kompenzuje svoj neugledni spoljašnji izgled hranljivim kvalitetima i kvalitetima ukusa. Malo poznat kod nas, on zaslužuje da zauzme dostojno mesto na našoj trpezi i da je obogati.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji