Kako da peremo voće i povrće?

Pranje povrća

Svi znamo da su voće i povrće glavni izvor mnogih vitamina, minerala i hranljivih sastojaka, i da zbog toga pomažu u održavanju dobrog zdravlja i jakog imunološkog sistema.

Voće i neko povrće najbolje je jesti sirovo, kako bi hranljive materije mogle biti iskorišćene na najbolji način. Međutim, vrlo često, zajedno sa korisnim supstancama progutamo i vrlo štetne.

Hemikalije i pesticidi se koriste u uzgoju voća i povrća. Često su u zagađenom okruženju, a kada se stave na tržište izloženi su drugim bakterijama sa samih štandova ili od kupaca.

Stoga, da bismo se zaštitili od svih štetnih supstanci koje sadrže, neophodno je pravilno oprati voće i povrće pre jela. Na naše zadovoljstvo, postoje određena pravila koja će nam pomoći da ih pravilno operemo. Evo kako pravilno oprati voće i povrće:

Voće i povrće u vodi za pranje

Voće sa peteljkama (jabuke, kruške) sadrži najveću količinu bakterija i prljavštine u osnovi drške i oko cveta. Zbog toga je nakon dobrog pranja hladnom vodom poželjno iseći oba kraja ploda.

Jagode, maline, borovnice, kupine. Takođe ih treba dobro oprati hladnom vodom, jer su izvor infekcije ehinokokusom - smrtonosne parazitske bolesti.

Voće i povrće sa korom (pomorandže, mandarine, bundeve, tikvice) takođe treba dobro oprati, a četkom ih protrljati, jer sadrže bakterije koje nam zbog nepravilnog pranja često padaju na ruke i usta.

Banane, poput voća sa korom, poželjno je oprati toplom vodom.

Korenasto povrće (krompir, šargarepa) potrebno je potopiti u vodi nekoliko minuta, nakon čega se njegova kora trlja četkom.

Pranje salate

Zeleno povrće sa korom se potapa u hladnu vodu na nekoliko minuta i zatim se cedi. Postupak se ponavlja 2-3 puta. Zelenoj salati i kupusu uklanjaju se spoljni listovi pre pranja.

Brokoli i karfiol potopite u vodu 2-3 minuta, iseckajte i ponovo isperite.

Paradajz i krastavac se peru hladnom vodom, a zatim prelivaju ključalom vodom. Ovo su osnovna pravila za pranje voća i povrća, koja će vas zaštititi od opasnih infekcija.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji