Najbolji začini za čorbe i supe

Bistra supa

Kada pripremate supe ili čorbe i dvoumite se koji začin u koju čorbu da stavite, često paničite, kako ne biste pogrešili. Uopšteno govoreći, nema šanse da se to dogodi ako dodate samo so i biber po ukusu, ali ako imate druge začine, posebno ako su sveži, dobro je dodati malo arome u ono što kuvate. Evo nekoliko smernica o tome koji su začini pogodni za koje supe i čorbe:

Peršun i limunov sok se obično dodaju u pileću supu ili čorbu, ali se mogu zameniti čubrom, odnosno sirćetom. Ako imate koren celera i peršuna, možete ih slobodno iseći na sitne komade i pustiti dok se piletina kuva.

Ovo korenje pušta aromu tokom kuvanja, za razliku od svežeg peršuna i čubra, koje se preporučuje da staviti na kraju. Sve ovo odnosi se i na supe i čorbe od ćuretine i zeca.

Ako pileću supu pripremate po mediteranskom receptu, moguće je da ćete u receptima pronaći začine poput origana, bosiljka i majčine dušice. Obično se dodaju malo pre nego što je supa gotova i po mogućnosti treba da su sveži.

Svi začini koje obično dodajemo u pileću supu mogu se dodati u supu ili čorbu od svinjetine. Uz nju ide i čen belog luka, lovorov list i izmrvljena sušena paprika, koja po želji može biti ljuta. Dobro je napomenuti da se lovorov list stavlja u početku kuvanja supe ili čorbe, a ne na kraju, za razliku od većine začina.

Pored tradicionalnih začina, u čorbu od jagnjetine često se dodaje i lisnato povrće poput spanaća, zelja, koprive itd. Većina domaćica priprema jagnjeću čorbu sa hladnom zaprškom od jaja i kiselog mleka.

Ako ste odlučili da napravite aromatičnu riblju čorbu, imajte na umu da u većini ribarskih sela, gde je ova čorba najbolja, meštani u nju stavljaju selen.

Čorba od pasulja

Za čorbu od pasulja i od sočiva najbolje je dodati nanu.

Ako pravite supu od bamije ili boranije, nećete pogrešiti ako stavite celu vezu sitno iseckane mirođije.

Posnim čorbama možete pristupiti sa više kreativnosti, pa čak nekima od njih odgovara i kumin. Standardna opcija ostaje mirođija i peršun. Zapamtite, međutim, da je prilikom kuvanja posnih supa dobro dodati malo masnoće, najbolje ulje ili maslinovo ulje.

Kuvana teletina tradicionalno se začinjava celerom, crnim biberom u zrnu i peršunom.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji