bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Kako da smanjite unos glutenske hrane?

Kako da smanjite unos glutenske hrane?

smanenje unosa glutena

Na kraju je postalo jasno da preterana upotreba glutenske hrane uopšte nije korisna za zdravlje. Za neke ljude je definitvno izuzetno štetna, s obzirom na to da imaju intolerantnost na gluten ili čak alergiju. Spasićete se od negativnih posledica konzmacije glutenske hrane ukoliko uspete da ih svedete do minimuma. Šta možete da uradite po tom pitanju da biste smanjili unos glutenske hrane?

Zamenite proizvode napravljene od pšenice

Nije rečeno da treba u potupnosti da se lišite proizvoda od testa. Prosto zamenite ovu hranu koja je napravljena od pšenice proizvodima napravljenim od druge vrste brašna. Pšenica je sa najvećim sadržajem glutena.

Konzumirajte proizvode od testa napravljene od pirinčanog brašna, kukuruznog brašna, heljdinog brašna, rogača, leblebija. Sa njima mogu da se naprave sjajni hlebići, kolači, palačinke, a takođe da se zguste supe, janije, kape i druga jela.

Isključite ovas sa menija

Ovas sadrži mnogo glutena. Zaboravite na ovsenu kašu, na orašaste plodove, na doručkove sa žitaricama i ovasom. obraćajte pažnju da neki proizvodi od hleba, napravljeni od bezglutenskog brašna mogu da se pospu ovsenim pahuljicama. Izbegavajte ih.

u ovsenim pahuljicama ima glutena

Pazite sa gotovom hranom

Ukoliko želite da smanjite unos glutena, obratite pažnju da veliki deo gotove hrane sadrži sastojke od glutena. Ovo se odnosti na pohovane polufabrikate, na gotova jela koja sadrže brašno, na konzerve, pohovane orašaste plodove, kao i na neke kobasice.

Zapravo veliki i iznenađujući je spisak gotove i konzervirane hrane koja sadrži gluten. Bolje pripremajte sami hranu kod svoje kuće, a izbegavajte konzumaciju restoranskih jela, kao i konzervisane hrane i prerađevina. Tako ćete uvek znati koliko glutena uzimate.

Pivo sadrži gluten

Možda niste razmišljali o tome, ali pivo takođe sadrži gluten. Ono se pravi od ječma koji, slično pšenici, sadrži mnogo glutena. Da ne zaboravimo da je pšenično pivo takođe glutensko. Srećom, postoje piva sa niskim sadržajem glutena ili bezglutenskih varijanti koje možete da nađete u prodavnici mreža. Pijte ovu vrstu i uzimaćete manje glutena.

Glutena ima i u nekim vrstama kafe

Ovo posebno važi za kafu od raži. Zajedno sa ječmom i pšenicom, raži, sadrži veliku količinu glutena. Glutenske sastojke mogu da imaju i neke instant kafe. Dobro čitajte etikete i pijte samo proverenu kafu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji