Nikada nemojte jesti ove delove pileta!

Nikada nemojte jesti ove delove pileta

Pileće meso je izdržalo konkurenciju drugih mesnih namirnica i iz mnogih razloga je nezamenjiva i omiljena hrana u našem menijiu. Najvažniji među njima su to što je ovo najlaganije, ali i najukusnije moguće meso. Ono se lako i brzo priprema i niske je cene. Piletina sadrži i mnogo korisnih hranljivih materija.

Proteine koji su sadržani u ovom ptičijem mesu telo bolje apsorbuje u odnosu na svinjsko i goveđe meso. Piletina je bogata vitaminima iz grupe B i ovo ih čini preporučujućom hranom kod prehlada kada je potrebno ojačati imunitet i metabolizam.

Međutim, u pojmu pileće meso treba da se razgraniče različiti delovi pileta. Oni nemaju jednak sadržaj i nisu svi delovi njega korisni.

Najdijetalnije i najkorisnije je meso od ptičijih prsa. Takođe, ono je i sa najboljim kvalitetima ukusa. Sadrži i manje dodataka sa hemijskim sastavom, koji se koriste kod uzgajanja ptica - hormoni i antibiotici.

Međutim, ima i delova pileta koji su definitivno zabranjeni, zato što predstavlju rizik za zdravlje ljudi.

Delovi pileta

Tamno meso od pilećih nogu i pilećih bataka se smatra štetnijim, zato što se tamo nagomilavaju veće količine aditiva koji korišćeni prilikom uzgajanja pilića. Meso je jestivo, ali je bolje da se ne preteruje sa njim i da se da prednost dijetalnijem mesu od prsa.

Da vidimo koji delovi pileta su štetni i treba obavezno da se izbace.

Pileće džigerice

Pluća ptice su zakrčena parazitima i bakterijama. Čak ih ni toplotna obrada ne ubija. Reč je o bakterijama koje su otporne na toplotu, one su nagomilane u plućima. Prilikom upadanja u ljudsko telo one dovode do diskomfortnim stanjem. Ove bakterije su sakriveni neprijatelj koji svakog momenta može da se manifestuje, čak u početku telo da nije reagovalo na njih.

Džigerica pileta sadrži mnogo proteina, bogata je dragocenim vitaminom B12, sadrži i mikroelemente - bakar i gvožđe, ali i dosta masti, koje nam prete holesterolom i to u značajnim dozama.

Pileća trtica

Pileće trtice

Ovo je onaj deo tela iz kog ptica izbacuje izmet iz svog tela. Sasvim prirodno, u njoj žive paraziti i bakterije. Osim toga, nagomilvama masnoće koje nikako nisu korisne.

Pileća glava

Mnogo štetnih materija koje pile proguta se nagomilava u njegovoj glavi. Prilikom konzumacije ovog dela pileta oni upadaju u naše telo i mogu da imaju neativan efekat na zdravstvenom planu. One su štetne kod redovne konzumacije.

A ukoliko vam se nalazi neko drugo domaće pile ili kokoška, napravite jednu pileću supu za dušu.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji