Hoću-neću - sve koristi neobične biljke iz našeg detinjstva
bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Hoću-neću - sve koristi neobične biljke iz našeg detinjstva

Hoću-neću - sve koristi neobične biljke iz našeg detinjstva

Hoću-neću

Teško da postoji čovek koji se ne seća biljke hoću-neću s kojom smo se svi igrali kao deca. Predstavlja visoku travu koja ima tanke listiće koji liče na srca.

Takođe ima male bele cvetiće koji se ističu naspam malih travica po poljanama. Hoću-neću se izuzetno korisna za naše zdravlje. Međutim, da li vi znate po čemu tačno je korisna?

Ova biljka ima visinu 60 cm. Jednogodišnja ili višegodišnja biljka kao biljna vrsta i kao što smo rekli, njeni listovi podsećaju na srce, zato što su duguljasti. Cvet biljke se nalazi na njenom vrhu skupljajući se u malim čupercima. Cvat biljke hoću-neću je od početka meseca aprila do kraja meseca avgusta.

Sreće se po livadama, kraj puta, po seoskim baštama, u šumi i generalno svuda na Balkanu.

Sastav i čuvanje hoću-neću biljke

Korisnih materija u hoću-neću je mnogo. Neke od najvažnijih su holin, dabilne materije, vitamin C, smole, šećeri, kiseline kao što su vinska, jabukova i limunska, vitamin K, alkaloidi i saponini i mnogo drugih korisnih materija. Kada želite da uberete biljku, neka se to desi u periodu kada ona cveta.

Treba da je sasečete do njene osnove i da je osušite na mestu gde se provetrava i ne ulazi sunčeva svetlost. Kada berete hoću-neću ne smete da je vučete i da vadite njeno korenje, zato što je ono opasno. Koristite i sušite ovaj deo biljke koji je iznad zemlje. Njen ukus je blago gorak i karakteriše se oštrim mirisom.

Koristi hoću-neću biljke

Jedna od najpoznatijih koristi ove biljke je to što ima svojstvo da zaustavlja krv. Izuzetno korisna kada imate krvarenje iz materice, kada imate krv u urinu, kada patite od hemoroida, kada se posečete, kada imate izlive krvi u želucu ili crevima, kada i ako vam nos krvari.

Ako imate tuberkulozu i izbacujete krv sa šlajmom, biljka može da vam pomogne da se izborite sa ovim problemom. Ako napravite tinkturu od hoću-neću biljke ona može da deluje na mišiće materice tako što ih savija i skraćuje. Međutim, treba da se pazi sa biljkom, zato što je veoma jaka i ima hipnotička delovanja. Izuzetno je korisna i kod problema sa krvnim pritiskom bez obzira na to da li je nizak ili visok.

Hoću-neću ima svojstvo da reguliše metabolizam tako što na taj način reguliše pumpanje i ispumpavanje krvi iz vena, arterija i srca. U našoj narodnoj medicini ljudi koji beru biljke preporučuju biljku kod problema sa slezinom, mokraćnim putevima, jetrom, bubrezima, kada ispljuvavate krv, ako imate izlive krvi, ako patite aterosklerozu. Biljka takođe ima i laksativno dejstvo.

Koristi od biljke hoću-neću

Unos hoću-neću biljke

Biljka može da se unosi kao napitak koji se pravi od 2 supene kašike osušene biljke i 350 ml vode. Ova smesa se kuva 1 minutu. Nakon toga se namoči na najmanje jedan dan, najbolje celu noć. Nakon toga se procedi i pije se 3 puta po 100 ml. Obavezno se pije pre obroka.

Čaj se pravi na isti način, ali ovog puta biljka se namoči u toplu vodu na 2 sata, ocedi se i pije se najmanje 3 puta. Pre nego što počnete da ga uzimate treba da se konsultujete sa lekarom.

Međutim, treba da kažemo da je biljka apsolutno zabranjena trudnicama, zato što kao što smo gore rekli skraćuje mišiće materice i može da dovede do abortusa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji