Zbog čega su nam potrebni cink i selen?
bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Zbog čega su nam potrebni cink i selen?

Zbog čega su nam potrebni cink i selen?

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
2721k2k
Cink potreba

Cink je hemijski element sa izuzetno važnom ulogom u zdravlju i održavanju dobrog izgleda. Neophodan je za rast i oporavak organizma i uključen je u sintezu nekoliko važnih hormona i u stotine enzimskih reakcija.

Selen je najvažniji element antioksidativne odbrane organizma. To je mikromineral sa izuzetno važnim biološkim i biohemijskim funkcijama u živim organizmima zbog svojih jedinstvenih antioksidativnih svojstava i sposobnosti da reguliše metabolizam štitaste žlezde.

Posle mnogo godina istraživanja i naučnih studija, naučnici su otkrili da nedostatak selena izaziva ozbiljan nedostatak u imunološkom sistemu tela – ćelije postaju bespomoćne pred virusima koji ih napadaju.

Nedostatak selena ne samo da smanjuje imunitet i rad štitne žlezde, već dovodi i do kardiovaskularnih, endokrinih, onkoloških oboljenja, akumulacije teških metala, prevremenog starenja, dijabetesa, bolesti sistema krvnih sudova, neplodnosti kod muškaraca, porođajnih slabosti kod žena, alergija.

Sa druge strane, cink nije slučajno nazvan kozmetičkim mikro elementom. Brine o sjaju i gustini kose, elastičnosti i svežini kože. Takođe reguliše masnoću i pomaže u lečenju akni.

Selen potreba

Cink je izuzetno važan i koristan – potreban je svim ćelijama bez izuzetaka. Njegova uloga je važna u održavanju vida i pamćenja u dobrom stanju, održava imunitet i reproduktivni sistem.

Cink je važan mikro element i za decu - u slučaju nedostatka dolazi do značajnog usporavanja rasta i slabljenja imunog sistema. Njegova smanjena količina u organizmu može uticati na čulne organe, posebno na ukus i miris.

Selen je supstanca koju definitivno ne dobijamo u potrebnim količinama. Malo ljudi prima preporučenu dozu od 200 mikrograma dnevno.

Prirodni izvori selena su žitarice, sirovi orasi, sirovo povrće, brokoli, smeđi pirinač. Najveći sadržaj selena je zabeležen u brazilskom orahu.

Prirodni izvori cinka su namirnice kao što su meso, džigerica, morski plodovi, pšenične klice, pivski kvasac, semenke bundeve, jaja, obrano mleko u prahu.

Drugi izvori su ostrige, orasi, pasulj, semenke suncokreta, čokolada, ali se cink životinjskog porekla bolje apsorbuje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji