bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Smeđi šećer Muskovado - koristi i upotreba

Smeđi šećer Muskovado - koristi i upotreba

Smeđi šećer Muskovado - koristi i upotreba

Nema sumnje da je beli šećer štetan za zdravlje, s obzirom na to da je sirovina podvrgnuta beljenju pri kojem se koriste štetne materije koje prodiru prilikom upotrebe belog kristal šećera u organizam.

Međutim, ipak postoji rešenje za ljubitelje slatkog ukusa. Ovo je smeđi šećer, koji je prirodan, nije izbeljen i iz njega nije uklonjena melasa u šećernoj trsci.

Smeđi šećer ima nekoliko vrsta i sve sadrže hranljive materije, minerale i vitamine koji povećavaju efikasnost telesnih funkcija, poboljšavaju zdravlje i metabolizam u telu. Sva vrsta smeđeg šećera uzrokuje u mnogo manjoj meri karijes nego rafinisani beli šećer.

Jedna od vrsta smeđeg šećera je Muskovado - proizvod koji se proizvodi i danas na ostrvima Barbados, Mauricijus i uz obale Afrike i Indije za koje može da se kaže da u praksi predstavlja nerafinisani šećer od šećerne trske u kojoj melasa nije uklonjena. Ako ima manje mesa, ona je svetlija, a kada ima više melase varijanta je malo tamnija.

Vrsta Muskovado se dosta razlikuje od rafinisanog proizvoda na koji smo navikli. On je vlažan, malo lepljiv na dodir i liči na mokri pesak. S obzirom na to da nisu uklonjene korisne materije u njegovom sastavu, on je mnogo zdravija varijanta slatkog ukusa koji postižemo belim šećerom.

Slatkoća je ono što se uvek oseća kada se proba. Međutim, u njemu se oseća i jedna voćna-karamel nijansa koja je čini mnogo zanimljivom kao osećaj ukusa. Naknadni gorak ukus koji ostaje čini ga složnim slatkim ukusom na tržištu.

Međutim, zdravstvene koristi šećera Muskovado su dragocenije. Koje su to koristi? Kalijuma koji se nalazi u njemu je otprilike 20 puta više, nego u šećernoj repi, gvožđa je 10 puta više, sadrži i magnezijum koji ne možemo da nađemo u rafinisanom šećeru. Možemo da navedemo i bogatstvo vitamina iz grupe B, fosfor i drugi.

Ove korisne hranljive materije poboljšavaju zdravlje i ne utiču na prirodne metaboličke procese u organizmu.

Smeđi šećer Muskovado - koristi i upotreba

Ovaj šećer je niskokaloričan i ovo ga čini zdravim zaslađujućim agentom koji neće prouzrokovati bum karijesa.

Primene u smeđeg šećera Muskovado u kulinarstvu

Kada se koristi ovaj šećer u spremanju hrane, ukus se odlikuje delikatnošću, sofisticiranošću, toplim dahom karamela koji se ceni u gastronomiji. Zbog svog posebnog prijatnog ukusa šećer Muskovado se koristi kao zaslađivač napitaka i sosova. Rum sa ovim šećerom dobija svoj neponovljivi karakterističan ukus. Takođe se stavlja u barbikju sos i u druga pikantna jela.

Testo napravljeno sa Muskovadom je posebno aromatično i ukusno. Zaslužan je za fini ukus u čuvenim kolačićima sa đumbirom i različitim kolačima. Čokolada i vrste napitaka sa kafom su veoma zanimljivi ako se kombinuju sa ovim šećerom, a ima i veliku postojanost što ga čini dobrim izborom za kulinarsku upotrebu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji