Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da pravilno pečemo divljač

Kako da pravilno pečemo divljač

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1974
Kako se peče divljač

Meso divljači je izuzetno ukusno samo ako znate kako da ga pripremite. Za njega je karakteristično što je suvlje, a mišići životnja su tvrđi i žilavi. To je pre svega zbog činjenice da ono živi na slobodi, aktivno se kreće i čovek ga ne goji.

Nezavisno o kakvoj vrsti mesa divljači govorimo, obavezno je da ono odstoji u svojoj koži ili perju nekoliko dana. Za ovaj cilj se očisti od svih unutrašnjosti, opere se i ostavlja se da odstoji na hladnom, najbolje u frižideru. Za zečetinu period stajanja je otprilike 5 dana, za šumske šljuke - 9, za jarebice - 8, a za fazane - 6.

Pre nego što se pristupi pečenju mesa divljači, obavezno je da se ono ostavi u marinadi na jedan dan i jednu noć. Ona može da bude topla ili hladna, ali se poštuje jedan osnovni recept za njeno pripremanje: pomešaju se 500 ml vina, 2500 ml sirćeta, 1 šargarepa, 1/2 glavice luka, 2 lovorova lista, 20 zrna crnog bibera, 2 karanfilića i otprilike 2 l vode.

Bolje je da ova smesa malo vri otprilike 10 minuta, nakon čega se ostavlja da se u potpunosti ohladi. Tek tada se meso divljači stavlja u nju. Obavezno je da ono celo bude pokriveno, što znači da ukoliko je potrebno, treba da se napravi dupla ili trostruka količina marinade. Većina ptica, kao i zec, se peku celi nakon što se napune, a krupnija divljač se seče na komade i onda se natopi.

Marinada za divljač

Kada je divljač odstajala jedan dan i jednu noć, vadi se iz marinade i ocedi se. Ne sme da se zaboravi da je meso divljači mnogo suvlje od onog kod domaćih životinja. Ono se uvek sprema sa više masnoće, a najlepše bude ako se pikuje ili se uvije slaninom ili masnijom slaninom.

Možete da pripremite nadev po izboru za životinje koje ćete puniti. On može da se sastoji od pirinča pomešanog sa iznutricama divljači, od povrća, od aromatičnih merudija, orašastih plodova i drugog.

Deblje pernate životinje kao što su prepelice na primer mogu da se peku tako što same one posluže za nadev tikvica ili patlidžana na primer, ili prosto tako što se nanižu na ražnjić. Meso se uvek peče pokriveno da se ne bi dodatno sušilo i stavlja se u prethodno zagrejanu rernu.

Ukoliko želite da skuvate meso divljači u đuveču, takođe nećete pogrešiti. Većina lovaca smatra da meso divljih svinja postaje najukusnije upravo na ovaj način. U tom slučaju nećete unapred uključivati rernu, nego tek kada ste stavili đuveč sa mesom u nju.

Srnetina

Uključite je na otprilike 220 stepeni na 30-40 minuta, a posle je smanjite na 180 stepeni. Što je niža temperatura i što se sporije peče divljač, to bude ukusnije njegovo meso.

Probajte naše predloge za Dinstane prepelice, Fazana sa jabukama i Jelenski but sa sosom od pavlake.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest