bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»5 razloga da NE PIJETE kafu

5 razloga da NE PIJETE kafu

Jelena AndonovJelena Andonov
Džedaj
211638
Kofein

Mnogo se diskusija vodi o tome da li je više štetno ili korisno najpopularnije osvežavajuće piće na svetu - kafa. Izbrojaćemo najpopularnije prednosti ovog gorkog napitka.

Kafa je bogata antioksidansima - hlorogenskom kiselinom i melanoidinima. Oni se bore protiv oksidacije - proces koji oštećuje ćelije i doprinosi starenju organizma. Redovno konzumiranje kafe smanjuje rizik od Parkinsonove bolesti. Kafa ima zaštitni efekat protiv razvoja dijabetesa tipa 2.

Kafa štiti od ciroze jetre. Konzumiranje kafe štiti od stvaranja kamena u žuči. Redovno konzumiranje crnog napitka sprečava stvaranje kamena u bubregu, jer povećava obim urina i sprečava kristalizaciju kalcijum oksalata, koji je najčešća komponenta kamena u bubregu.

Kafa poboljšava mentalne sposobnosti, memoriju, budnost. Može da smanji rizik od Alchajmerove bolesti. Kofein u kafi je sličan teofilinu, koji je poznat lek za astmu.

Sada ćemo se fokusirati na 5 razloga zašto ne treba piti kafu ili barem ne preterivati.

Kafa

- Kafa izaziva nesanicu - napitak stimuliše nervni sistem, ali zloupotreba ove stimulacije može dovesti do uznemirenosti, što dovodi do nesanice. Ograničavajte upotrebu kafe u večernjim satima, jer je malo verovatno da pripadate onoj minimalnoj grupi ljudi koje kafa uspavljuje.

- Kafa podiže krvni pritisak i štetna je za srce. Ako patite od povišenog krvnog pritiska, ili pak - ako vam je već postavljena dijagnoza hipertenzije, morate biti oprezni sa kafom. Ona povećava krvni pritisak i postepeno on može trajno ostati na visokom nivou. Više od 2-3 malih šoljica dnevno može se pokazati opasnim, čak i za ljude koji nemaju druge pretpostavke za pojavu hipertenzije.

- Kafa povećava holesterol. Kafa sadrži kafestol, koji značajno povećava nivo holesterola u krvi. Kafestol se najviše sadrži u espreso kafi i u kafi, pripremljenoj u kafe mašini. Ako mesec dana konzumirate 4-5 šolje dnevno ovako pripremljene kafe, to će povećati pokazatelje holesterola za 6-8%. Kafa bez kofeina takođe sadrži kafestol.

- Kafa stvara naslage ne zubima. Ljubitelji crnog napitka brzo gube prirodnu belinu zuba. Kafa sadrži masti i ugljene hidrate. U kombinaciji sa šećerom, oni stvaraju žute naslage na zubima.

- Kafa dovodi do zavisnosti. Glavni sastojak kafe, kofein, je narkotična supstanca. Vegetativno-vaskularni sistem ljubitelja kafe zavisi od unosa aromatičnog napitka i stoga odbija da u potpunosti radi, ako mu nije zadovoljena potreba za kofeinom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji