bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Ishrana kod uklonjene žučne kese

Ishrana kod uklonjene žučne kese

Jelena AndonovJelena Andonov
Džedaj
2111387
zdavo-voce

Ako vam je uklonjena žučna kesa, trebalo bi da znate da morate da promenite navike u ishrani. Da bi izlučivanje žuči bilo redovno i kod uklonjene žučne kese, morate se potruditi da vam i ishrana bude uravnotežena. Konzumirajte hranu sa 5 do 6 puta dnevno, jer je u suprotnom moguće da se upale žučni putevi.

Iz vašeg dnevnog menija morate u potpunosti eliminisati životinjske masti i masno meso. Preporučene masti su kravlji maslac i biljne masti.

Hrana koja se preporučuje ljudima sa uklonjenom žučnom kesom su tzv. posna mesa. Ovo su meso sa vrlo malo masti, kao što je posna govedina, riba i piletina. Preporučuje se i sitan sir, jer je izvor životinjskih proteina koji se lako vare.

Mleko u obliku proizvoda od mlečne kiseline može da se konzumira svakodnevno. Kajmak je dozvoljen samo u malim količinama i ako je sa malim procentom masti.

Možete jesti po jedno jaje na dan.

bundeva

Morate unositi mnogo povrća i voća, bez kiselih vrsta. Izuzetno korisni ovde su lubenica i dinja, i šargarepa i tikvice.

Konzumirajte slatko i marmeladu umereno, nemojte preterivati. Žitarice kao što su heljda, ovas i pirinač su veoma korisne.

Generalno je poželjno fokusirati se na hranu bogatu celulozom. To su, na primer, mekinje, mahunarke, braon pirinač, voće i kupus.

Ljudi bez žuči moraju pripremati hranu putem metoda kao što su kuvanje na pari i barenje. Pržena hrana i hrana sa roštilja su potpuno zabranjeni.

Možete pomoći sebi i na sledeći način: uveče pre spavanja pojedite kašičicu meda ili suvog grožđa, pijte pola šolje tinkture od cvekle.

Izbegavajte hranu koja je začinjena i sadrži biber, senf, beli luk i luk. Suviše slani proizvodi, iznutrice, pečurke i rotkvice, svinjetina, pačetina, govedina i jagnjetina se ne preporučuju. Pokušajte da ne konzumirate i različite slatkiše, hladna pića i hrane, sladoled i gazirano.

Pravilna ishrana kod ljudima bez žuči ih štiti od infekcija i kamenja u žučnim putevima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji