Kako ispržiti pomfrit, a da ne bude štetan?

Pomfrit

Pomfrit je među najomiljenijim jelima i malih i velikih. Nažalost, u poslednje vreme, nauka kao da više ističe njegove loše strane nego zadovoljstvo koje pruža konzumacija pomfrita.

Nutricionisti širom sveta ne prestaju da pričaju o tome da je pomfrit izvor zasičenih masnih kiselina, koje se dobijaju prženjem.

Hrskave krompiriće osim toga okrivljuju i za pojavu opasnih stanja, kao što su dijabetes, gojaznost, visok krvni pritisak, visok nivo šećera u krvi, pa čak i nekih oboljenja raka. Ovo mnoge plaši i tera ih da se odreknu svoje najveće slabosti.

Imamo vesti upravo za ljubitelje pomfrita koji sebe ograničavaju na ovaj način. Britanski naučnici su otkrili kako da pripremite pomfrit, i da izbegnete rizik od pojave oboljenja raka.

Oni smatraju da, ukoliko pomfrit pržite najviše do zlatne boje, konzumacija nije toliko štetna, koliko svi misle.

Prema Agenciji za standarde hrane, kada pržimo neke prehrambene proizvode na visokim temperaturama, i oni dobiju tamniju boju, formira se supstanca po nazivu akrilamid.

Akrilamid

Predmetna supstanca je kancerogena, i može se naći još u duvanskom dimu, piše Daily mail. Naučnici dalje upozoravaju da 51% dodira dece sa akrilamidom dolazi upravo iz pomfrita, kroketa i čipsa, koje oni u svakoj prilici rado grickaju.

Da se ne bi formirala ova opasna supstanca, sve ove namirnice treba da se podlože prženju najduže dok ne dobiju sasvim blagu zlatnu boju.

Ovo važi i za prepečene kriške hleba. Hleb ne treba ostaviti u tosteru dok ne potamni. U protivnom, on je isto nosilac akrilamida, i nije ništa manje štetniji od pomfrita.

Prema naučnicima, akrilamid ne treba uopšte potcenjavati, jer se može pokazati zaista opasnim. Istraživanja u ovoj oblasti pokazuju da je on genotoksičan i kancerogen.

On oštećuje DNK i stvara predispoziciju za pojavu raka. A nažalost, najugroženija ovim zdravstvenim problemima su deca.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji