bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Specifičnosti kod spremanja na roštilju

Specifičnosti kod spremanja na roštilju

Meso na roštilju

Malo je ljudi koji ne mogu odoleti aromatičnom mesu sa roštilja. Ako još uvek niste pekli meso na roštilju, dobro je da znate pojedine trikove za pripremu mesa na roštilju:

- Kada spremate sa pravim roštiljem, a ne električnim, obezbedite kvalitetna drva za vatru. Zaboravite odmah na drva od jele ili bora, jer sadrže smolu, koja će pokvariti ukus mesa. Najbolje je da koristite drvo trešnje, jabuke ili šljive.

- Na roštilju se može peći bilo koja vrsta mesa, ali obavezno je da meso bude sveže, a ne zamrznuto. Ako nemate mnogo iskustva u pečenju mesa na roštilju, onda neka vaš izbor bude svinjsko i pileće meso, jer šansa da ne uspete je mnogo mala. Verovatno najlakši za pečenje na roštilju su ćevapi i pljeskavice, pa je najbolje da počnete od njih.

- Pre nego što stavite meso da se peče, možete ga marinirati oko sat vremena. To podrazumeva da sami napravite marinadu od sastojaka i začina po želji, a ne da kupujete već marinirano meso, jer se u prodavnicama u većini slučajeva meso marinira jer je staro ili se umirisalo. Meso možete samo posipati solju i biberom, tako da mu se sačuva aroma.

- Uvek premažite roštilj mašću, kako se meso ne bi lepilo za roštilj, ali i da ne zagori, pa da porpimi aromu prethodnog mesa.

Meso na grilu

- Ako pravite ražnjiće, poželjno je da stavite nekoliko minuta drške na vatru nekoliko minuta, pa tek onda da nanižete meso na njih, jer će tako meso sačuvati sočnost.

- Bez obzira da li pečete na električnom ili roštilju na drva, kada stavite meso, roštilj već treba da ima odgovarajuću temperaturu za pečenje. Ako meso pečete na drva, onda treba da imate pored sebe i flašu vode, kako biste mogli odmah da reagujete, ako se dese problemi sa vatrom.

- Ako pečete ribu na roštilju, nemojte zaboraviti da se ona brzo peče i poželjno je da je se sklanjate sa roštilja dok je spremate. To važi i za teletinu, koja spada u najzahtevnija mesa za sremanje na roštilju. To retko prvi put uspeva, pa često moće biti previše sirovo ili ako je bilo predugo na vatri, biće osušeno i bezukusno.

- Ako želite da spremite tanke filee na roštilju, kao i batake ili džigericu, nemojte ih prethodno posoliti, već kada se ispeku.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji