Jedite jabuke i paradajz za zdrava pluća

Jedite jabuke i paradajz za zdrava pluća

Po 3 jabuke i 2 paradajza dnevno će usporiti prirodni proces starenja pluća i regenerisaće oštećenja koja su posledica pušenja, tvrde američki naučnici u Dejli mejlu.

Najviše koristi od jabuka i paradajza će imati bivši pušači. Međutim, da bi imalo efekta, treba da konzumirate sveže jabuke i paradajz. Sokovi i voće iz konzerve neće uticati toliko pozitivno na vaše telo kao sveži.

Sa Univerziteta Džon Hopkins dodaju da će bišvi pušači najbolje osetiti korist konzumacije jabuka i paradajza svakog dana.

U ovom eksperimentu je učestvovalo 650 ljudi starosti do 30 godina, koji su prestali sa pušenjem, ali pluća su im oštećena od duvanskog dima.

Jedite jabuke i paradajz za zdrava pluća

U toku 10 godina su oni dva puta dnevno jeli po 3 jabuke i 2 paradajza dnevno, a krajnjirezultati su pokazali oporavak pluća. Naučnici dodaju da se efekat od ove zdrave dijete ne može odmah očekivati, ali će na dugoročnom plavu delovati pozitivno.

Nakon 30 godina rad pluća počinje da slabi, pa činjenica da ste bivši pušač dodatno komplikuje zdravlje u kasnijim godinama.

Ako promenite način ishrane, smanjićete rizik od emfizeme, bronhitisa i drugih oboljenja pod opštim nazivom opstruktivna plućna bolest, koja takođe pogađa i kardiovaskularni sistem.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji