Naši Kruška

Naši kruške

Kruška je ukusno voće koje se na tržištu može naći gotovo tokom čitave godine. Sočne i aromatične kruške su omiljeno voće kako onim mlađima, tako i starijima, a u svetu postoji čitavih 5000 različitih sorti krušaka, dok se na našim prostorima zna za njih 200.

Istorija krušaka počinje negde daleko u prošlosti, a danas se za nju zna svuda, a i spada u omiljeno voće u celom svetu. Pesnik Homer je za kruške pričao da su hrana bogova, a to nije nimalo slučajno. Milioni ljudi u svetu obožava neverovatan ukus ovog korisnog voća.

Jedna od najinteresantnijih vrsta krušaka je azijska kruška, koja se zove Naši. Naši kruške dolaze iz Kine i Japana, a zbog svog neverovatnog ukusa, ova kruška je stigla do raznih krajeva sveta. Azijska kruška je pripitomljena u Kini pre 3000 godina. Naši kruške se gaje u Kini, Koreji i Japanu.

Naši imaju okrugli oblik, podsećaju na jabuke, a ukus im je sličan kao i kod ostalih krušaka. Plod ove kruške je aromatičan, osvežavajući i izraženog ukusa. Naši kruške imaju hrskavi mesnati deo, koji kao da se sastoji od zrna, pa zbog toga ovu krušku često nazivaju i peskovitom kruškom. Zbog sličnosti sa jabukom, naši kruške se nazivaju i jabučastim kruškama. Plodovi ove kruške sazrevaju krajem leta i početkom jeseni.

Kruške naši

Sastav Naši kruške

100 g naši krušaka sadrži 15.46 g ugljenih hidrata, 9.8 g šećera, 0.8 g proteina, 3.1 g vlakana. Naši kruške su bogate vitaminom B1, vitaminom B2, niacinom, vitaminom B5, vitaminom B6, vitaminom C, taninima, kalcijumom, fosforom, kalijumom, gvožđem, cinkom. Naši kruške se smatraju dijetetskom namirnicom, jer jedva da sadrže 42 kalorije u 100 g.

Odabir i čuvanje Naši kruške

Egzotična kruška naši se može nači i kod nas. Najčešće se može naći u velikim marketima i, kao što smo već spomenuli, više liči na jabuku nego na krušku. Uvek birajte dobro sazrele naši kruške, na kojima nema tragova truleži.

Cena 1 kg naši krušaka je oko 200 dinara. Naši kruške se mogu čuvati na sobnoj temperaturi ili u frižideru. Kada se čuvaju na tamnom i hladnom mestu, ove kruške se mogu konzumirati mesecima.

Kruška naši

Naši kruška u kulinarstvu

Žute kožice ili boje ćilibara, plodovi kineske kruške imaju izraženo beli mesnati deo. Naši je voće izraženog, osvežavajućeg i aromatičnog ukusa. Mesnati deo je hrskav, a sama konzistencija podseća na zrna. Odatle i potiče naziv "peskovita kruška".

Naši se dosta koristi u pripremi egzotičnih recepata kineske kuhinje. Uglavnom se dodaje u salate, ali je veoma ukusna i za sušenje i proizvodnju vina. Kineska kruška nije pogodna za pečenje. Aroma naši kruške je kompleksna. Ovu krušku možete konzumirati samostalno ili da od nje napravite zdrav sok.

Predlažemo vam recept za prefinjenu i veoma ukusnu salatu sa naši kruškama.

Potrebni sastojci: 1 Naši kruška, 300 g cikorije i zelene salate, 1 glavica luka, 1/4 šolje mrvljenog plavog sira, 1/4 šolje iseckanih oraha.

Salata sa kruškom naši

Za dresing su vam potrebne 2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja, 1/2 kašičice jabukovog sirćeta, 1/2 kašičice balzamiko sirćeta, 1 kašičica meda, 1/2 kašičica senfa, so i biber.

Način pripreme: Orahe ispecite na suvom tiganju na umerenoj vatri. U činiji za salatu pomešajte zeleniš, azijsku krušku koju ste isekli na kockice, plavi sir, luk i ohlađene orahe. Napravite dresing i prelijte salatu. Prijatno!

Koristi od Naši kruške

Naši je bogata vitaminima i mineralima, što je čini veoma korisnom za naše zdravlje. Takođe, ona je dijetetska namrinica i može se konzumirati i tokom dijeta. Sok, koji se dobija od svežih ili sušenih naši krušaka, se može koristiti za lečenje kamena u bubregu, a takođe ima i veoma jako umirijuće i antipiretično dejstvo.

Važno je pomenuti da se veći deo količine vitamina C nalazi u kori ove kruške, pa je poželjno da se pri konzumaciji kora ne ljušti.

Zahvaljujuči taninima, kineska kruška ima izraženo dejstvo protiv dijareje. Naši podstiče varenje, obezbeđuje visoke doze vitamina i jača peristaltiku creva.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas